El BBVA retallarà la plantilla de Catalunya en un 20%

  • Amb Unnim, tindrà més de 1.000 oficines i 6.300 treballadors un cop completada la integració el primer semestre de 2013

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2012 - 18:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

BBVA preveu retallar la plantilla de Catalunya un 20% i les oficines un 30% després de la integració d’Unnim, segons ha informat en una conferència el director del banc espanyol, Juan Asúa. El grup que presideix Francisco González tindrà a Catalunya més de 1.000 oficines i 6.300 treballadors una vegada es completi la integració de l’entitat catalana el primer semestre de l’exercici 2013.

La reducció de plantilla de BBVA a Catalunya es farà amb ‘fórmules no traumàtiques’ com jubilacions i prejubilacions, que afectaran sobretot als treballadors del banc espanyol, segons han explicat fonts sindicals després d’haver parlat amb la direcció. La plantilla de BBVA és més vella que la d’Unnim, perquè la mitjana d’edat dels seus treballadors és de 48 anys, mentre que la d’Unnim és de 38. Segons les dades dels sindicats, un terç dels treballadors de BBVA a Catalunya té més de 55 anys i també hi ha un número molt elevat de treballadors d’entre 50 i 55 anys.

Concretament, el BBVA amb Unnim superarà a Catalunya el miler d’oficines (1.048) i assolirà una força laboral de 6.328 treballadors, per la qual cosa la disminució del nombre de sucursals podria situar-se en 314, i la reducció del nombre de treballadors en 1.265.

Segons els càlculs de l’entitat, BBVA Catalunya augmentarà la quota de mercat en crèdit al 16,6%, assolirà una quota del 12,1% en dipòsits minoristes i incrementarà el volum de negoci fins al 15,3%. El volum de crèdits ascendirà a 53.200 milions i el total d’actius a 65.200 milions.

BBVA calcula que Unnim aportarà al benefici de més de 100 milions d’euros anuals a partir de l’exercici 2014, i que el valor net de les sinergies esperades arriba a 800 milions d’euros. La transacció implica per a BBVA un retorn sobre el capital invertit de més del 20% el 2014.

L’entitat espanyola ha subratllat que la combinació de les seves operacions a Catalunya i les d’Unnim donarà lloc a la ‘segona entitat de Catalunya per crèdits i la tercera per dipòsits’.

Resultat del ‘procés competitiu’

El Banc d’Espanya ha adjudicat Unnim al BBVA pel preu simbòlic d’un euro i amb ajuts del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), que pugen a 953 milions d’euros. Aquesta operació confirma les prediccions que el FROB era el primer pas perquè les caixes anessin a parar a mans de la gran banca espanyola. Unnim té actius valorats en 28.538 milions d’euros, que ara passen al BBVA, de manera que aquesta entitat esdevé la primera de l’estat espanyol, amb 330.000 milions d’euros, uns 14.000 milions més que no el Santander.

El Fons de Garantia de Dipòsits concedirà a Unnim Banc un esquema de protecció d’actius. Segons aquest esquema, assumirà el 80% de les pèrdues de la cartera d’actius durant un termini de deu anys, un cop absorbides les provisions.

L’entitat financera que va néixer de la fusió de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu, havia passat a ser controlada en el 100% pel govern espanyol. El Banc d’Espanya va intervenir l’entitat el mes de setembre amb una injecció de capital del FROB de 568 milions d’euros, a més de 380 milions d’euros en participacions preferents convertibles de l’entitat. D’aquesta manera va quedar com a únic accionista i administrador.La xarxa comercial de l’entitat té  610 oficines amb més de 1,1 milions de clients.

Amb la reforma financera del govern espanyol, el BBVA comptarà després d’haver-se quedat amb Unnim amb recursos per encarar possibles pèrdues i disposarà d’un any més per complir les noves exigències de sanajament del decret aprovat el 3 de febrer.

Unnim no va començar a tenir pèrdues fins el tercer trimestre del 2011, amb números negatius de 107 milions d’euros, pel deteriorament de la cartera creditícia i immobiliària.

Catalunya Caixa, amb un 89% de les accions en mans del Banc d’Espanya pot acabar igual

El més probable és que el Banc d’Espanya, propietari del 89% de les accions de Catalunya Caixa, posi a subhasta a aquesta entitat d’aquí sis mesos. De moment, l’entitat que presideix Adolf Todó vol canviar l’ensenya a totes les oficines i retirar el nom de Caixa Catalunya,  amb la intenció que si se la queda la gran banca el nou amo es vegi obligat a conservar la nova marca . No és segur, però, que aquesta feina serveixi per a res. Normalment  quan hi ha una absorció d’aquest tipus el peix gros es menja el petit i no li agrada deixar rastre. No deixa però de ser paradoxal que s’inverteixi ara canviant els rètols. De Catalunya Caixa a Caixa Catalunya quan ja no és ni caixa ni de Catalunya.  

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any