Lectura col·lectiva de ‘Nosaltres els valencians’ al Micalet

  • Moltes personalitats de la societat valenciana hi van participar per commemorar el cinquantè aniversari de l'obra de Fuster

VilaWeb
Redacció
03.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Societat Coral el Micalet va celebrar ahir una lectura col·lectiva de ‘Nosaltres els valencians‘ de Joan Fuster per celebrar-ne el cinquantè aniversari de la publicació. L’acte, que es va fer a la biblioteca de l’entitat, fou també la presentació del projecte ‘Paraula viva’, una iniciativa dirigida per Joanvi Cubeda, amb l’assessorament d’Isidre Crespo i Francesc Fenollosa, que treballen per crear la biblioteca oral del Micalet.

Al llarg de tot el dia persones d’àmbits molt diversos van llegir el llibre de Joan Fuster. El primer fou el president del Micalet, Tonetxo Pardiñas, i, entre més, també el van llegir gent com Consol Castillo, regidora de Compromís a València; Amadeu Sanchis, regidor d’EUPV; representants d’altres partits, com Agustí Cerdà, d’ERC, Ferran Garcia, de CCOO o Raül Rosselló d’UGT. Hi van participar també molts voluntaris lingüístics i més cares conegudes,  com el sociòleg Rafa Xambó; l’escriptora Gemma Pasqual, l’escriptor Josep Lluís Cirera i el fill d’Enric Valor.

La lectura de l’assaig de Fuster es va fer al mateix espai que acull la Flama de la llengua catalana, que té un lloc permanent a la societat des del passat 14 de febrer. A més, coincideix que enguany se celebren els 80 anys de les Normes de Castelló, signades l’any 1932 a la ciutat i adaptades a les particularitats del parlar occidental.

Els organitzadors de l’acte recorden que a ‘Nosaltres els valencians’ Fuster ‘proposava la reconstrucció nacional del País Valencià en el marc dels territoris de parla catalana: els Països Catalans’. ‘Un text que, sens dubte, marca una fita en el nacionalisme valencià’, han afegit.

Exposició a la Universitat de València

Aquest mes es va inaugurar a la Universitat de València l’exposició ‘Joan Fuster. Nosaltres, els valencians 1962-2012‘, segons explica un dels seus comissaris Francesc Pérez i Moragón a VilaWeb, ‘per commemorar els cinquanta anys situant el llibre en la trajectòria de Fuster i en el País Valencià d’aquella època i tenint en compte les repercussions que ha tingut’.

L’exposició conté obres d’art que Fuster havia anat col·leccionant; sovint regals dels autors que d’aquesta manera li demostraven l’admiració que els mereixia. N’hi ha d’Andreu Alfaro, Antonio Saura, Manuel Boix, Albert Ràfols Casamada, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Joan Miró, Rafael Armengol, Artur Heras, Equipo Crónica, Josep Renau, Equipo Realidad, Hernández Mompó i més.

També hi ha una selecció de les trenta edicions fetes, en cinquanta anys, de ‘Nosaltres, els valencians’. Segons dades d’Edicions 62, editora del llibre, ja se n’han venut 50.000 exemplars, i el títol continua ben viu. Pérez i Moragón assenyala que aquest nombre d’exemplars venuts és considerable, ‘sobretot si tenim en compte que durant uns anys la censura va prohibir de fer-ne més edicions: després de la tercera edició, el llibre no es pogué reeditar fins el 1977’.

‘El llibre, diu Pérez Moragón, continua tenint interès, encara que Fuster, com manifesta en el pròleg, parlava d’una sèrie de qüestions amb la intenció de suscitar debat i opinió. Així i tot, aquest assaig continua tenint una actualitat real.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any