Artur Mas a Le Monde: ‘Catalunya podria ser perfectament un estat en la UE’

  • 'Tindríem entre 10.000 milions i 15.000 milions d'euros més', diu el president de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
16.02.2012 - 16:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, continua fent declaracions carregades de sobiranisme en diaris estrangers. Avui ha declarat en una entrevista al diari Le Monde que Catalunya podria ser perfectament un estat dins de la Unió Europea, que imagina més federal, ‘amb més poder a Brussel·les, menys poder a París, Madrid o Berlín, més poder a Barcelona o Tolosa’. Diu que aquesta és una opinió personal i reconeix que la situació a Catalunya és complexa. ‘Catalunya és una societat molt barrejada en la qual més de la meitat de la població té origen espanyol

‘Si un dia tenim un Estat, no tindrem exèrcit, ni política exterior pròpia, ni control de fronteres o duanes, ni moneda, ni banc central. Però tindrem polítiques de proximitat, serveis públics de base, infraestructures, la seguretat interior i la fiscalitat’, explica. I diu que això ja es podria aconseguir amb el pacte fiscal, que assegura que té entre un 70% i un 80% del suport de la població catalana. Si Madrid no l’acceptés, no descarta convocar un referèndum. ‘Si Catalunya fos un Estat independent, tindríem entre 10.000 milions i 15.000 milions d’euros més. Amb el pacte fiscal, és a dir, un dèficit fiscal reduït a la meitat, resoldríem els nostres problemes de finances públiques’.

També admet que cada vegada hi ha més partidaris de la independència, ‘per les dificultats de Catalunya de trobar espai en Espanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any