El govern espanyol pressiona els bancs perquè es fusionin abans del juliol

  • De Guindos anuncia que Catalunya Caixa, Unnim i el Banc de València es venen

VilaWeb
Redacció
03.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ja ha enllestit la reforma del sector financer. Ahir el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va presentar els detalls de la reforma, que pressiona les entitats financeres perquè facin ‘integracions ràpides i profundes’. D’entrada, va dir que no es farien servir recursos públics en aquest procés, però després va manifestar que, si calgués, hi hauria aportacions del FROB, que destinarà 6.000 milions d’euros més (15.000, en lloc de 9.000 milions) a ajudar els bancs.

Les entitats tenen fins al 30 de maig per a presentar els projectes de fusió, que hauran de resoldre’s un mes després, a final de juny. Un cop fet aquest pas, les operacions hauran de ser aprovades pels òrgans socials respectius abans del 30 de setembre i hauran de culminar l’1 de gener de 2013.

‘No sé quantes entitats restaran. Allò que volem és un sistema amb entitats més sanejades i més sòlides i millor govern corporatiu’, va dir De Guindos.

Amb aquesta reforma hom vol pressionar entitats com CaixaBank perquè es fusioni amb uns altres bancs; en aquest sentit hi ha hagut rumors d’una possible fusió amb Bankia.

A més, el govern espanyol s’afanyarà a subhastar CatalunyaCaixa, Unnim i el Banc de València, entitats intervingudes pel FROB.

El procés de sanejament

La reforma obligarà les entitats a augmentar les provisions per actius problemàtics fins al 80%, segons els casos, a més d’una provisió genèrica del 7% per a la resta del crèdit promotor. L’executiu espanyol estima que el procés de sanejament costarà 50.000 milions d’euros, el més dur de tota la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any