Spanair confirma la suspensió de tots els vols a partir de mitjanit

  • La retirada de Qatar Airways de les negociacions per invertir a la companyia la deixa en una situació crítica

VilaWeb
Redacció
27.01.2012 - 21:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La companyia aèria Spanair ha cessat de manera indefinida la seva activitat empresarial i ha anunciat que cancel·la tots els vols que opera a partir d’aquesta mitjanit. El consell d’administració de la companyia s’ha reunit aquest vespre per decidir el pla d’actuació després de la decisió de la companyia aèria Qatar Airways de no invertir-hi. La suspensió afecta 220 vols amb 22.771 passatgers durant el cap de setmana. La companyia té uns dos mil treballadors que poden quedar-se sense feina.

Segons ha informat la companyia en un comunicat, l’últim vol comercial aterra aquest divendres a les deu. Més enllà d’això, hi ha 300 passatgers afectats per vols aquest vespre, procedents de vols entre Palma de Mallorca-Nador i Nador-Palma de Mallorca. A banda, Spanair ja ha pogut recol·locar en vols d’altres companyies els passatgers del vol Barcelona-València, que també s’ha vist afectat. Fonts d’Spanair han assegurat que intentaran trobar una solució per a aquests passatgers.

Spanair ha informat que dissabte s’anul·laran 91 vols, amb 8.695 passatgers afectats. Pel que fa a diumenge, l’aerolínia ha informat que hi ha 129 vols anul·lats, amb un total de 14.076 persones afectades.

El ministeri de Foment espanyol i Aena han preparat un pla per ‘prendre puntualment les mesures necessàries per garantir els drets dels usuaris’ que es vegin afectats per la suspensió dels vols. Fonts d’Aena han confirmat que es negocia amb diverses aerolínies per derivar passatgers de Spanair a l’espera del que decideixi aquesta tarda el consell d’administració de l’aerolínia catalana. Així mateix, la gestora aeroportuària està preparant un pla de reforç de la informació als passatgers que es trobin en aeroports que operin vols de Spanair, davant d’una possible suspensió de vols.

L’anunci de Qatar Airways, que ha confirmat el Departament d’Economia de la Generalitat, deixa la companyia catalana sense opcions i l’aboca a una situació econòmica crítica. Després de tres mesos de negociacions entre les dues empreses, la companyia àrab sembla que ha pres la decisió pel risc d’una sanció de la UE per les subvencions rebudes. Sense la inversió de Qatar Airways, Spanair –que té entre els principals inversors la Generalitat– entra en una situació crítica que obliga els seus responsables, amb Ferran Soriano al capdavant, a buscar sortides per garantir-ne la viabilitat.

La Generalitat ha confirmat la decisió de no fer més aportacions de capital a Spanair, una decisió que ja ha comunicat al president del consell d’administració de la companyia i al president d’administració d’IEASA. A través d’un comunicat, l’executiu català argumenta la seva decisió per dos motius: d’una banda perquè dóna per acabat el procés de recerca d’un soci estable per a la companyia després que les ‘intenses negociacions’ amb Qatar Airways hagin acabat sense acord i, d’altra banda, el govern afirma que en un context de crisi econòmica com l’actual, ha de ser ‘extraordinàriament curós’ amb les prioritats de despesa.

Qatar Airways projectava utilitzar Spanair com a plataforma europea per arribar a l’Amèrica del Sud i Àsia des de Barcelona. La companyia àrab era la primera opció perquè Spanair obtingués un mínim de 150 milions d’euros que li permetrien començar a operar vols de llarga distància. Ara la companyia catalana estudia altres opcions.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any