2012: ‘Llibre d’amic e amat’, una màxima cada dia

  • Un bloc ofereix les reflexions de Ramon Llull i aprofita les possibilitats digitals per a incorporar-hi aclariments de vocabulari

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ramon Llull va concebre ‘Llibre d’amic e amat‘, inscrit dins el ‘Blanquerna‘, com un enfilall de 365 meditacions, una per a cada dia de l’any. I el professor de literatura David Cos ha tingut la idea d’obrir un bloc en què publica una màxima lul·liana d’aquest llibre cada dia.

A més, destaca i aclareix els termes del text i les variants morfològiques desuets. N’hi ha prou de clicar-hi a sobre.

 

Els aclariments de vocabulari, explica Cos, són per a acostar encara més l’obra lírica de Llull al lector d’avui. Es troben al bloc, si bé per dificultats tècniques no són, de moment, a la pàgina de Facebook del ‘Llibre d’amic e amat’ ni a Twitter, que diàriament també publica un fragment (com a reclam) de la màxima del dia.

David Cos, molt interessat en l’edició digital i en la difusió via xarxes socials, fa una certa d’edició del ‘Llibre d’amic e amat’, perquè el bloc en què el publica és una mena de llibre digital, que enriqueix el text amb les prestacions que permet la xarxa.

David Cos utilitza la versió més divulgada de ‘Llibre d’amic e amat‘, la publicada per Barcino a la col·lecció Els Nostres Clàssics (1927), a cura de Marçal Olivar i la col·laboració de Salvador Galmés. L’única alteració que David Cos hi ha introduït és la partició d’una màxima del mes de gener pensant en el fet que el 2012 és un any de traspàs. Cos recorda, de totes maneres, que els experts divergeixen sobre el nombre de màximes que Llull va escriure; Albert Soler, per exemple, responsable de l’edició crítica de ‘Llibre d’amic e amat’ (Barcino 1995), arriba a la conclusió que Llull en va escriure menys de 365.

David Cos es dedica a l’ensenyament. És president de la cooperativa de mestres Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès. I si aquesta condició el fa sensible a treballs pensats per a professors i alumnes de secundària, també creu que el seu bloc pot interessar un públic més general, amant de la literatura. 

Cos va començar aquesta ‘edició’ el maig del 2011, sense aclariments de vocabulari, per veure com era rebuda, i des de l’1 de gener d’enguany l’ha llançada en les condicions i amb el propòsit volguts.

A banda, ha començat a treballar en un altre projecte sobre l’obra de mossèn Cinto Verdaguer, que podria començar a percebre’s a partir del mes de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any