Xavier Aliaga guanya el Premi de Narrativa Joanot Martorell amb una novel·la contemporània que vincula Barcelona i València

  • Laia Noguera obté el Premi Ausiàs March de Poesia

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.11.2011 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el marc dels Premis Literaris de Gandia, aquest vespre al Palau Ducal de Gandia se celebra l’acte de lliurament del Premi de Narrativa Joanot Martorell, que ha estat per a l’escriptor i periodista Xavier Aliaga, amb la novel·la ‘Vides desafinades’. També es lliurarà el Premi Ausiàs March de Poesia, que ha guanyat Laia Noguera amb ‘Caure’. Publicarà les obres Edicions 62. L’editora Pilar Beltran destaca que es tracta d’autors joves, que han escrit obres de qualitat, modernes i que aporten sensibilitats actuals.

S’han presentat vint-i-vuit originals al Joanot Martorell i cinquanta-quatre a l’Ausiàs March. Pilar Beltran valora de manera molt gratificant la col·laboració d’Edicions 62 amb l’Ajuntament de Gandia per publicar aquests premis, que l’any vinent celebraran la cinquantena edició. Es van crear per primera vegada el 1959 i ja llavors l’editor Josep Maria Castellet hi va fer de jurat. ‘És un premi històric i emblemàtic que a nosaltres ens permet sovint descobrir autors que són coneguts i llegits al País Valencià però que a Catalunya encara no són prou coneguts. És el cas del Xavier Aliaga’, explica Beltran.

Aliaga presenta una novel·la contemporània, amb el teló de fons de la crisi econòmica: dues noies a la trentena intenten salvar del naufragi el seu modest segell discogràfic amb el llançament d’un nou grup. Segons Pilar Beltran, ‘és una novel·la que pot connectar bé amb la sensibilitat actual, i que lectors entre els vint-i-cinc i els quaranta-cinc anys s’hi podran sentir identificats, sobretot lectors de València i de Barcelona. És una novel·la urbana que se situa a València amb un protagonista barceloní.’

Xavier Aliaga (bloc i facebook) va néixer a Madrid el 1970, però des de la seva infantesa ha viscut a Xàtiva. Actualment es dedica al periodisme cultural i també ha estat guionista de televisió. Té dues novel·les publicades: ‘Si no ho dic rebente’ (Moll, 2005, Premi Vila Lloseta) i ‘Els neons de Sodoma’ (Tres i Quatre, 2008, Premi Andròmina de narrativa).

El jurat del Premi Joanot Martorell l’han format Ignasi Mora, Pilar Beltran, Miquel de Palol, Adolf Beltran i Josep Maria Castellet.

Laia Noguera, poemes essencials

El jurat del Premi Ausiàs Mach ha premiat per unanimitat el llibre de poemes de Laia Noguera, ‘Caure’, ‘uns poemes breus, diu la nota del jurat, concisos, despullats, essencials i presentats amb la voluntat que dialoguin els uns amb els altres’. Han format el jurat l’editor Jordi Cornudella, Jaume Pont, Maria Josep Escrivà, Anna Maria Moix i Marc Granell.

Laia Noguera i Clofent (Calella, 1983) és ben jove però ja porta tota una carrera literària a l’esquena. Ha publicat els llibres de poesia L’oscultor (premi Amadeu Oller 2002, ex-aequo, publicat per Galerada el 2002), Fuga evasió (premi Recvll 2003, publicat per Pagès Editors el 2004), Incendi (Cafè Central, 2005), No et puc dir res (premi Martí Dot 2006, publicat per Viena el 2007), Els llops (La Garúa, 2009; escrit a sis mans amb Esteve Plantada i Joan Duran), Triomf (premi Miquel de Palol 2009, publicat per Columna), L’U (Arola Editors, 2010; amb fotografies de Fiona Morrison) i Parets (Edicions 96, 2011). També ha publicat l’adaptació teatral (feta juntament amb Albert Mestres) de la Disputa de l’ase, d’Anselm Turmeda (ReMa 12, 2009). Ha traduït del basc Kirmen Uribe, Leire Bilbao i Itxaro Borda; de l’italià, Teresa di Cosimo i Luigi Manzi; del gallec, Xavier Rodríguez Baixeras, i de l’occità, Aurélia Lassaque. Ha traduït, juntament amb Jon Elordi, Bitartean heldu eskutik (Mentrestant agafa’m la mà), de Kirmen Uribe, publicat per Proa el 2010.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any