Papademos serà el nou primer ministre grec

  • L'ex-vice-president del BCE és l'home de consens entre socialistes i conservadors · Demana com a condició que el govern tingui una durada de més de tres mesos · Brussel·les confia que a poder desblocar el darrer tram del rescat

VilaWeb
Redacció
08.11.2011 - 16:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Grècia té previst d’anunciar avui la composició del nou govern d’unitat, segons la majoria de mitjans grecs, que han informat que hi ha consens entre socialistes i conservadors per nomenar l’ex-vice-president del Banc Central Europeu (BCE), Lukas Papademos, nou primer ministre, com a substitut de Georgós Papandreu. Papademos haurà d’aplicar les dures mesures d’austeritat que li imposa la Unió Europea, com a condició per a desblocar el darrer tram del rescat de Grècia.

Segons els mitjans grecs, Papademos ha demanat que el govern d’unitat que ell hauria de presidir que duri més de tres mesos i que no hi hagi eleccions el 19 de febrer, com havien pactat els partits grecs. I és que creu que per a aplicar les mesures d’austeritat calen, pel cap baix, quatre mesos o cinc. Un cop anunciat el nou govern, hom creu que Papandreu presentarà la dimissió.

Papademos gaudeix d’un cert prestigi a Grècia. Va ser governador del Banc de Grècia entre el 1994 i el 2002; vice-president del BCE entre el 2002 i el 2010, i va dirigir l’entrada de l’euro a Grècia.

Per una altra banda, els ministres de l’eurogrup reunits ahir a Brussel·les van declarar que confiaven que el nou govern aplicaria les mesures i que, per tant, es podria desblocar el rescat de Grècia. Això sí, abans farien signar al nou govern i als dos principals partits grecs un compromís oficial detallant amb precisió el full de ruta per a aplicar les mesures. En aquest cas, aquest mateix mes podrien arribar els vuit mil milions d’euros del rescat blocats. Com a últim tràmit, l’eurogrup hauria d’aprovar-ne el lliurament en una nova reunió, però segons que va dir ahir l’executiu europeu, aquesta reunió es podria fer via telefònica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any