França va vendre armes a Gaddafi pocs mesos abans d’atacar-lo

  • Va exportar material militar valorat en 90 milions d'euros a Líbia el 2010

VilaWeb
Redacció
31.10.2011 - 17:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’informe anual 2010 d’exportacions d’armes (pdf) del ministeri de Defensa francès reconeix la venda d’armes i material militar al règim libi de Muamar Gaddafi per valor de 90 milions d’euros. Un portaveu del ministeri diu que fins que no van començar les revoltes del nord d’Àfrica no van cancel·lar l’exportació de material militar als règims que finalment han caigut.

La venda d’armes a Gaddafi pocs mesos abans de la revolta rebel amb el suport de l’OTAN, liderada per França, ha fet que ‘les forces lleials al dictador han comnatut l’insurrecció amb armament francès acabat d’estrenar’, segons ‘Jeune Afrique‘.

El primer client del comerç bèl·lic de França a l’Àfrica el 2010 fou el Marroc, amb 354 milions d’euros. Tunísia i Egipte, dos protagonistes més de la ‘primavera àrab’, han rebut armament de França valorat en 55 i 40 milions d’euros, respectivament.

Amb tot, una xarxa d’organitzacions no governamentals, entres les quals CCFD-Terre Solidaire, Oxfam France i Amnistia Internacional, ha denunciat la falta de transparència i ha assegurat que les dades de l’informe són incomplerts, perquè només representen ‘la punta de l’iceberg’ del comerç d’armes destinades a l’Àfrica.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any