Peces-Barba agreuja les declaracions ofensives contra Catalunya

  • Diu que no és el mateix fer broma dels bombardeigs de Barcelona que dels de Gernika · Indignació per les declaracions de Peces-Barba contra Catalunya

VilaWeb
Redacció
28.10.2011 - 11:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà d’haver indignat la classe política catalana, Gregorio Peces-Barba ha areujat les seves declaracions ofensives contra Catalunya. En una entrevista al Món a RAC1 (àudio), el polític socialista, ex-president del congrés espanyol i un dels ponents de la constitució espanyola del 1978 ha defensat que es pugui fer broma dels bombardeigs de Barcelona. El periodista Jordi Basté li ha demanat si es podia fer broma també del bombardeig de Gernika o dels assassinats d’ETA. I ha respost: ‘no és el mateix’. També ha dit que ell havia parlat en broma i que les seves declaracions no havien estat portada als diaris de Madrid.

Peces-Barba va dir ahir que a Espanya potser li hauria anat millor si s’hagués annexionat Portugal i no Catalunya (àudio). I va afegir: ‘No sé quantes vegades s’ha hagut de bombardar Barcelona, però aquesta vegada se solucionarà tot sense necessitat de fer-ho’. Aquestes paraules, dites al desè congrés d’advocats espanyol (vídeo íntegre de l’acte), que es fa a Cadis, van encendre els advocats catalans assistents al congrés, que es van aixecar, van abandonar la sala i van emetre aquest comunicat de protesta. També va rebre respostes del president Artur Mas, Duran i Lleida, Joaquim Nadal i Oriol Junqueras.

‘Quan el comte-duc d’Olivares va trobar-se al mateix temps amb l’aixecament dels catalans –que, per cert, celebren sempre les seves festes anomenades nacionals per derrotes– i els portuguesos, va prendre una decisió: deixar els portuguesos i quedar-nos amb els catalans’, va dir Peces-Barba, que es va demanar: ‘Què hauria passat, si ens haguéssim quedat amb els portuguesos i deixat marxar els catalans? Potser ens hauria anat millor’.

Més endavant, per cloure la conferència, Peces-Barba es mostra esperançat perquè es mantingui l’estabilitat de l’Espanya autonòmica i constitucional; elogia la lleialtat constitucional de Juan Carlos de Borbó, en contraposició a altres reis espanyols anteriors, i demana d’exhibir la ‘bandera constitucuional’ i desar la republicana. I rebla: ‘Som en millors condicions que en unes altres èpoques. No sé quantes vegades s’ha hagut de bombardar Barcelona, però aquesta vegada se solucionarà tot sense necessitat de fer-ho’.

‘Facin-s’ho mirar perquè són molt susceptibles a les bromes’

Després d’haver encès la polèmica, Peces-Barbava va demanar disculpes si les seves paraules havien ofès ningú, però va afegir: ‘Facin-s’ho mirar perquè són molt susceptibles a les bromes. No tenia afany ofensiu, i si ho han considerat així, els demano perdó’, va dir a la Cadena Ser.

El president de la Generalitat, Artur Mas, espera que es produeixi ‘un desmentiment rotunt i una desqualificació en tota regla del PSOE’ de les paraules de Peces-Barba. Mas assegura que no només l’ha ofès, sinó que l’ha preocupat molt i ho qualifica de ‘bajanada espectacular’. En aquest sentit, considera que ‘és absolutament inadmissible que s’expressi en aquests termes’ i afirma que cal ‘denunciar-ho, fer entendre que aquest tipus de persones no mereixen les posicionis que han tingut’.

El secretari general CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar a Peces-Barba ‘un respecte i el reconeixement d’allò que és i vol continuar essent Catalunya’. Segons Duran, Peces-Barba representa ‘l’ànima jacobina del PSOE’, i va defensar la sentència contra l’estatut.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va dir que les paraules de Peces-Barba demostraven un desconeixement important de la història perquè ‘les coses van anar com van anar’, i el jurista ‘ja s’ho farà mirar’.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va respondre que desitjava el millor per tots els pobles i, per tant, també per als portuguesos, que s’entén que prenguessin la decisió que van prendre en un moment històric determinat i que volia ‘compartir amb ells aquest esperit de llibertat’. També va dir que l’encantaria de parlar amb Peces-Barba sobre història i futur.

Alfons López-Tena s’ha afegit a les crítiques amb un missatge al seu Facebook. S’hi pot llegir: ‘Als catalans ens hauria anat millor si hagéssim cremat Madrid quan el vam conquerir el 1710. Als catalans ens hauria anat millor que els espanyols ataquessin també Portugal el 1640, hauríem guanyat i ens hauríem repartit Espanya amb els portuguesos. Als catalans ens hauria anat millor donar suport a Napoleó, ara els espanyols serien una regió de França. Ja no podeu bombardejar Barcelona, heu perdut. Adéu, Espanya!’.

El govern espanyol s’ha limitat a dir, per la seva banda, en boca del seu portaveu i ministre de Foment, José Blanco, que ‘són unes declaracions desfortunades, les digui qui les digui’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any