El 49% dels britànics vol sortir de la Unió Europea, segons un sondatge

  • Rebel·lió dels euroescèptics al partit de Cameron, que demanen un referèndum sobre el manteniment del Regne Unit a la UE

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2011 - 19:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre britànic, David Cameron, encara avui una rebelió a les files del Partit Conservador, perquè uns setanta diputats del seu partit es preveu que votin avui a la tarda al parlament a favor d’una moció que demana un referèndum sobre si el Regne Unit hauria de romandre a la Unió Europea. De fet, un sondatge publicat avui per The Guardian indica que un 49% dels britànics votaria a favor de sortir de la Unió Europea.

Segons el sondatge, fins a un 70% dels britànics està a favor de fer el referèndum. Tan sols un 40% hi votaria en contra. Entre els grups d’edat, els majors de 65 anys són els més euroescèptics, amb un 63% a favor d’abandonar la UE.

Pel que fa a la ideologia política, són precisament els votants de Cameron els que més reclamen una consulta per sortir de la UE. Un 56% votaria a favor de deixar les institucions de Brussel·les, mentre que un 34% preferiria quedar-se. La majoria de laboristes i liberal demòcrates optarien, en canvi, per mantenir els vincles amb Brussel·les, tot i que no per gaire marge. De fet, un 38% dels laboristes i un 44% del liberal demòcrates optarien per marxar de la UE.

La moció, l’han presentada seixanta-un diputat conservadors, malgrat l’oposició de Cameron, a més de la del Partit Laborista i el Partit Liberal Demòcrata. Tot indica que la moció no prosperarà, per l’oposició dels principals partits, però el gran nombre de diputats conservadors que li dóna suport suposa un cop contra l’autoritat del primer ministre per part de l’ala euroescèptica de la seva formació. La reacció de Cameron ha estat d’avisar que demanaria als membres del govern que votin a favor de la moció de plegar del càrrec.

Cameron diu que ara no és el moment de pensar en un referèndum d’aquesta mena, sinó de concentrar-se en resoldre la situació a la zona euro.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any