El poeta suec Tomas Tranströmer guanya el Nobel de Literatura

  • Hi ha un llibre seu traduït al català, 'La plaça salvatge' (Perifèric)

VilaWeb
Redacció
06.10.2011 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El poeta suec Tomas Tranströmer és el guanyador del Premi Nobel de Literatura d’enguany, ‘perquè, a través de les seves imatges condensades i translúcides ens dóna un accés renovat a la realitat’, segons que deia a migdia l’Acadèmia Sueca. Tranströmer s’ha acabat imposant als noms que aquests últims dies s’havien rumorejat, com Haruki Murakami, Bob Dylan, Philip Roth i Adonis. En català hi ha publicat un llibre de Tranströmer, ‘La plaça salvatge‘ (Perifèric, 2007).

 

Tranströmer (Estocolm, 1931) va debutar publicar, quan tenia vint-i-tres anys ’17 dikter’ (17 poemes, 1954). De les seves obres, sobresurten ‘Klanger och spår’ (‘Sons i petges’, 1966), ‘Mörkseende’ (‘Visió a les fosques’, 1970), ‘Stigar’ (‘Sendes’, 1973) i ‘Den stora gatan’ (‘Carrer major’, 2004). La seva obra ha estat traduïda a una cinquantena de llengües; en català, solament hi ha ‘La plaça salvatge’ (Det vilda torget’, 1983).

Ha guanyat un seguit de premis, com el Bonnier de poesia, l’internacional Neustadt de literatura, el Petrach d’Alemanya i el guardó suec del Fòrum Internacional de la Poesia. Feia anys que el proposaven per al premi Nobel i enguany l’Acadèmia Sueca l’hi ha atorgat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any