La Fura dels Baus, a l’aniversari del dèspota Kadirov

  • El president txetxè inaugura demà un gran complex a Grozni · La companyia diu que no sabia el motiu de l'actuació que faran

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
04.10.2011 - 18:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fura dels Baus participarà demà, amb l’espectacle Europio, en la inauguració del gran complex Grozni-City (vídeo), que es farà a la capital txetxena i que el president, Ramzan Kadirov, acusat de tortures i de crims contra els drets humans, ha fet coincidir amb el seu aniversari. La companyia ha explicat a VilaWeb que una agència alemanya es va posar en contacte amb ells per fer l’espectacle, però que desconeixien la vinculació que tenia amb el president txetxè.

Kadirov ha dit que no acceptaria que ningú li fes cap regal demà en ocasió del seu aniversari, perquè ha recordat que allò que se celebra realment és el Dia de la Ciutat de Grozni; un dia que coincideix, això sí, amb la data del seu aniversari, el 5 d’octubre, i en què es farà la inauguració d’un gran i luxós complex amb una festa grandiloqüent en una ciutat castigada i devastada per molts anys de guerra.

La cap de vendes de la Fura, Rosa Arnaiz, ha donat aquestes explicacions a VilaWeb: ‘Ens va trucar l’agència Premium Shows per inaugurar un complex d’immobles que no sabíem què era. Vam dir que sí perquè no sabíem res de l’aniversari de Kadirov; tampoc no coneixem la realitat d’allà’. Això contrasta amb el fet que la Fura va estrenar el 2008 l’obra Boris Gudonov, basada en el text d’Alexandr Pushkin i que evocava el segrest del teatre Dubrovka de Moscou, el 2002, a càrrec d’un grup txetxè.

I si n’haguessin estat al cas, de la situació actual a Txetxènia i de la celebració en què s’emmarca l’espectacle? ‘Si ho haguéssim sabut ens ho hauríem pensat’, respon la responsable de vendes de la Fura. També explica que és freqüent que rebin encàrrecs en estats de l’est d’Europa per fer actuacions en la inauguració de complexos, sobretot de centres comercials. I posa l’exemple d’Ucraïna i d’Eslovàquia. Però el cas de Txetxènia, on hi ha nombroses denúncies de violacions dels drets humans, és diferent del d’aquests països. ‘No sabíem ni si el president era el mateix’, insisteix.

Desmentiment de Shakira

La premsa russa va anunciar que en la inauguració del complex Grozny-City hi actuarien artistes de gran renom internacional, com ara Vanessa-Mae, Kevin Costner, Hillary Swank, Eva Mendes i Shakira. Ara, la cantant colombiana va haver de desmentir en el seu Twitter que actués en ocasió de l’aniversari del president txetxè i que mai no s’hi havia compromès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any