El CERN presenta la investigació sobre els neutrins que viatgen més ràpid que la llum

  • Presenten l'experiment en detall i diuen que no volen especular sobre el seu significat

VilaWeb
Redacció
23.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Einstein va afirmar que res no podia anar més ràpid que la llum, i la física va acceptar aquesta limitació. Però la conclusió d’una prova feta al CERN podria indicar que això no és cert, cosa que obriria horitzons imprevisibles a la ciència.  Avui els investigadors de l’equip OPERA, responsables de la prova, han presentat els resultats de l’estudi, descrits en aquest article científic.

Els investigadors del grup OPERA afirmen haver comprovat durant tres anys que uns neutrins viatgen entre els laboratoris del CERN i Gran Sasso a una velocitat superior a la de la llum. Si això fos cert afectaria la teoria de la relativitat especial d’Einstein on aquest afirmava que la velocitat de la llum era una ‘constant còsmica’ impossible de superar.

En total quinze mil feixos de neutrins han estat disparats durant aquests tres anys entre els dos laboratoris, separats per 730 quilòmetres. La llum hauria tardat 2.4 mil·lesimes de segon i els neutrins ho han fet en 60 nanosegons menys.

L’equip de científics afirma haver repassat una vegada i una altra les medicions i diu que està segur que són les correctes. Però demana prudència i ha decidit per això fer públics els resultats i demanar a la resta de la comunitat científica que els avaluï i que ajudi a repetir-los de manera independent.

Durant la conferència de premsa efectuada al CERN de Ginebra els científics han defensat amb tota mena de detalls i explicacions l’exactitud de les seves medicions, tenint en compte l’escepticisme amb el qual la comunitat científica ha acollit la notícia.

En un laboratori americà ja es va fer una medició semblant fa anys que va resultats ser falsa per una errada dels instruments, perspectiva que els científics d’OPERA no perden de vista però que creuen que no és possible.

Si el descobriment fos confirmat això no significaria que les teories d’Einstein són incorrectes però obriria nous camps d’investigació fora de l’abast de les teories acceptades actualment. I alteraria profundament els coneixements que tenim sobre l’univers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any