Francesc Torres, memorial de l’11-S

  • La instal·lació 'Memòria fragmentada' presenta al CCCB les fotografies de les restes dels atemptats del 2001 a Nova York

VilaWeb
M.S.
09.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’artista Francesc Torres va descobrir que l’hangar 17 de l’aeroport JFK de Nova York guardava les restes dels atemptats de l’11-S. Algú havia donat l’ordre de recollir les restes de l’hecatombe: objectes miraculosament sencers, ferros vinclats, cotxes, camions de bombers, el magma de la ruïna… L’hangar era tancat al públic. Amb moltes dificultats Torres va aconseguir d’entrar-hi i de fotografiar aquell material tan carregat de dramatisme. La instal·lació ‘Memòria fragmentada‘ que es pot veure ara el Centre de Cultura Contemporària de Barcelona (CCCB) és el resultat del seu treball fotogràfic (vídeo).

La instal·lació conté 176 fotografies i un objecte: un dels cinc trossos que s’han conservat de l’escultura d’Alexander Calder, un mòbil gegantí, que s’aixecava al costat del World Trade Center. Les fotografies es van fer el 2009.

Segons el director del CCCB, Josep Ramoneda, ‘Memòria fragmentada’ és un fragment de la memòria que es recupera a través d’aquests objectes tan lligats a les persones. Recorda que el govern dels Estats Units va prohibir ensenyar les víctimes del drama. Ramoneda també apunta que el treball de Francesc Torres també té un aspecte documental, perquè l’hangar 17 és buit a dia d’avui i bona part de les restes i dels objectes s’han traslladat a la zona del memorial, on formaran part del museu sobre l’11-S.

El memorial de Francesc Torres sobre l’11-S, ara que fa deu anys de la catàstrofe, es va iniciar amb el CCCB, però després el projecte va anar prenent força i coincidint amb l’aniversari, aquest treball fotogràfic es pot veure també al International Center of Photography de Nova York, a Madrid i a Londres, dues ciutats que han patit també atacs terroristes.

‘Memòria fragmentada’ ocupa el vestívul del CCCB fins el 3 de novembre del 2011. La força, emoció i evocació de les imatges fa que Jordi balló, director d’exposicions del CCCB, digui: ‘Tots tenim la sensació que l’hangar 17 era el museu de l’11-S. La informalitat organitzada dels materials evocava la memòria.’ La mostra no anirà acompanyada d’un catàleg, però sí que es pot trobar a les llibreries un volum en anglès que recull les fotografies i és editat per National Geographic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any