Nova jornada de pèrdues a les borses

  • L'Ibex-35 marca un nou mínim anual · La prima de risc espanyola es relaxa una mica, i tanca amb 380 punts bàsics

VilaWeb
Redacció
02.08.2011 - 18:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les borses europees han tornat a tancar avui amb pèrdues generalitzades. L’Ibex-35 ha tancat la sessió amb una caiguda del 2,18%, situant-se en el nivell més baix des de juny de l’any passat, am una cota de 9.114,9 punts.També hi ha hagut fortes davallades a la borsa alemanya (2,26%, la borsa francesa (-1,82%) i la japonesa (1,21%). El Dow ha tancat amb una caiguda del 0,82%, l’FTSE-100, del 0,97%; el Nasdaq, del 0,86%. 

La jornada ha estat tensa a tots els mercats, sobretot en el del deute, on la prima de risc que s’ofereix als inversors pels bons espanyols a deu anys ha superat els 400 punts bàsics. Un màxim històric des de la introducció de l’euro. A la desconfiança sobre la qualitat del deute espanyol, que s’arrossega des de fa temps, s’hi ha afegit la incertesa sobre la recuperació de l’economia nord-americana i sobre la capacitat de mantenir la qualificació del deute. El temor dels inversors respecte un possible rescat ha obligat la Comissió Europa a transmetre un missatge de tranquil·litat. Això ha permès que la prima de risc es relaxés fins als 380 punts bàsics.

En el moment en què la prima de risc ha superat els 400 punts bàsics, el rendiment que han hagut d’oferir els bons espanyols a deu anys era del 6,46%, dues dècimes per damunt del 6,2% de l’últim tancament. No han servit de res les mesures per ajudar Grècia ni l’acord sobre el deute públic als Estats Units.

Zapatero suspèn les vacances

La situació de nova crisi del deute espanyol ha fet que José Luís Rodríguez Zapatro anul·lés les vacances que havia previst de començar avui fins al 19 d’agost, quan hi haurà la pròxima reunió del consell de ministres, en què es començarà a perilar el dcret de reducció del dèficit anunciat la setmana per la vice-presidenta, Elena Salgado.

No només continua la pressió sobre el deute espanyol: el deute italià també pujava aquest matí als 381 punts bàsics, amb un interès del 6,2%; i els bons irlandesos establien un diferencial respecte del ‘bund’ alemany de 866 punts, amb una rendibilitat del 10,91%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any