L’assemblea de Còrsega desencalla el debat sobre l’oficialitat del cors

  • El conseller executiu presenta un full de ruta per a oficialitzar la llengua el 2014

VilaWeb
Redacció
03.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El document ‘U fogliu di lingua corsa strada‘ (pdf), que el conseller executiu Pierre Ghjonga va presentar dilluns a l’Assemblea de Còrsega ha rebut el suport d’una gran majoria de la cambra. El document proposa el cors com a llengua oficial de l’illa. Un comitè constituït per representants de tots els partits polítics s’encarregarà ara de fer la proposta oficial, que es presentarà a final del 2012.

Aquest document fa caure un tabú polític defensat aferrissadament per la classe política francesa. De fet, perquè el cors sigui reconegut com a idioma oficial caldrà revisar la constitució francesa. El 2009, el 55% de l’assemblea de Còrsega va tombar una moció per a oficialitzar el cors; els partits unionistes, llavors majoritaris, van obviar-hi.

L’abril d’enguany el Partit de la Nació Corsa va començar a redactar una proposta de règim d’autonomia especial de l’illa, previst per al 2014. I el Partit Corsica Libera, de sensibilitat independentista, va condicionar el suport a la proposta a un reconeixement dels ‘drets nacionals’ de Còrsega.

El cors, idioma itàlic

El cors, llengua regional de Còrsega i oficial a Sardenya, es fa servir en tots els actes institucionals i administratius de Còrsega i s’ensenya a la universitat. Parlat per 150.000 individus, a Còrsega i al nord de Sardenya, és un idioma itàlic, del grup toscà, dividit en dos dialectes, ‘cismuntanu’, més aproximat al toscà i ‘ultramuntanu’. Hi ha alguns recursos en línia per a millorar-ne el coneixement.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any