La Rodella de Montboló torna a fer el camí d’Arles

  • Cada any per Sant Abdó i Sant Senén Montboló fa un romiatge per a demanar protecció contra el mal temps

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Conta la tradició que en 1465 els Sants de la Pedra (Sant Abdó i Sant Senén) van impedir l’arribada a Montboló de dues bruixes que hi anaven a dur el mal temps. En agraïment, el poble els dedica des de llavors una romeria que serveix també per protegir la pagesia de les tempestes d’estiu i dels simiots, uns éssers mitològìcs molt populars a l’edat mitjana que entre altres qualitats nefastes se’ls atribueix la capacitat de crear desastres naturals.

A les set del matí del dia 30 de juliol ix de l’església de Sant Andreu de Montboló una comitiva encapçalada per la Rodella, una gran roda feta per una candela de cera verge d’abella d’uns vint metres de llarg, enrotllada i posada sobre una estructura de ferro guarnida de flors que la subjecta.

La romeria viatja per camins de muntanya fins a Arles de Tec, on s’uneix a la processó dels Sants de la Pedra que acaba a l’església de Santa Maria, on hi ha les relíquies dels sants enterrades. Allà, a més de demanar-los protecció contra les inclemències del temps es fa una ballada de sardanes i es beu l’aigua que brolla de la Tomba Santa, un sepulcre de marbre blanc del que neix una font amb aparents poders curatius.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any