Valia Kaimaki: Els tres elements de la jornada grega

  • Segons la periodista grega, permeten d’interpretar els esdeveniments de Grècia d’aquestes últimes vint-i-quatre hores

VilaWeb
Redacció
30.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

De totes les coses que passen a Grècia aquests dies, se’n destaquen tres elements que ens permeten d’entendre-les. Per una banda, l’encert del primer ministre George Papandreu de refer el govern fa pocs dies. El resultat de les reformes és evident per la fortalesa del nou govern, que contrasta amb la situació de debilitat dels principals ministres del govern anterior.

En segon lloc, ressalta l’emergència evident del nou vice-president econòmic, Evangelos Venizelos, com a home fort del govern. Papandreu l’havia col·locat fins ara a defensa –un ministeri que pràcticament funciona a part de l’executiu. S’ha demostrat que és el polític més intel·ligent i capaç que té Grècia, en contrast amb un Papandreu que cada dia és menys sòlid. L’únic inconvenient de Venizelos és que no té moral ni gaires escrúpols. Un dia pot defensar una cosa i l’endemà, la contrària. Però és evident que aconsegueix allò que es proposa.

Finalment, els fets d’aquestes últimes hores indiquen que els moviments d’oposició es mantindran molt de temps a la plaça de Syntagma. No podem saber encara on poden arribar ni què poden aconseguir, però és segur que caldrà tenir-los molt en compte d’ara endavant.

 

Valia Kaimaki

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any