El govern comença a negociar amb el PSC la llei electoral

  • Proposa l'anomenat sistema alemany, que inclou l'elecció directa de diputats per districte

VilaWeb
Redacció
27.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català començarà aquesta setmana les reunions amb el PSC per a preparar la llei electoral. Ahir la vice-presidenta, Joana Ortega, va confirmar que la intenció del govern era que els ciutadans poguessin elegir directament els diputats per cada districte; i els districtes serien les comarques, els districtes de Barcelona i les ciutats grans. Alguns representants del govern ja han explicat més d’una vegada que la proposta d’entrada de CiU es basa en el sistema electoral alemany.

Ortega, en unes declaracions a RAC1, no va detallar la llei electoral, però va explicar: ‘Crec que s’ha d’avançar per manera de posar punt final a les llistes tancades. El fet que cada districte de la ciutat i que cada comarca pugui tenir un diputat elegit directament afegeix un plus de proximitat entre el polític i el ciutadà, i permet de passar-hi comptes més directament… També és important de saber quin model de país tenim, que ha de ser equilibrat territorialment, i per tant el sistema també ha de ser proporcional, perquè no hi hagi cap indret del país que, pel fet de tenir menys població, tingui menys pes polític en el conjunt de Catalunya’.

Un sistema mixt, proporcional i majoritari

L’anomenat ‘sistema alemany’ és de votació doble: hi ha una papereta per a elegir, a escala local, el diputat del districte corresponent i una altra per a elegir, a escala nacional, un partit, i d’aquesta doble votació, en surten les dues meitats de la cambra. D’aquesta manera es combina un sistema majoritari (el d’elecció directa del diputat) i un de proporcional (el d’elecció d’una llista nacional).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any