Marcel Coderch: ‘Alemanya és un exemple i caldrà seguir el seu camí’

  • L'expert en energia nuclear valora l'anunci del govern alemany i diu que si se'n surt, països amb més hores de sol com el nostre encara ho tenen més fàcil

VilaWeb
Redacció
30.05.2011 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La decisió d’Alemanya és molt transcendent: que la primera potència econòmica d’Europa i una de les primeres del món decideixi prescindir de l’energia nuclear tindrà conseqüències. És una decisió encertada, valenta, i, a la vegada, agosarada, perquè no és fàcil d’implementar. Hem de pensar que el 25% de la seva energia elèctrica prové de l’energia nuclear. I substituir el 25% del consum elèctric en deu anys no és pas senzill.

En qualsevol cas és una decisió raonada i queda justificada a la vista  de les conseqüències que se succeeixen de l’accident de la central de Fukushima, a banda de la problemàtica mateixa que té tota energia nuclear.

Si Alemanya se’n surt i compleix aquest compromís, marcarà un camí molt clar. Com ho farà? Home, ells diuen que d’aquest 25% d’energia nuclear que consumeixen, un 10% provindrà directament de l’estalvi: més eficiència en els edificis, els electrodomèstics, etc. Per tant, restarà un 15% que haurà de venir de renovables, perquè si ho substituïssin amb carbó, passaríem d’un mal a l’altre i podria ser pitjor el remei. Necessiten fer una bona combinació d’eficiència, estalvi i renovables. I n’estan convençuts. És a dir, no sembla que sigui un anunci que hagi d’acabar amb paper mullat, sinó que s’ha fet amb contundència i no tenim perquè no creure’ns-el.

I repeteixo: si ells ho aconsegueixen, els països que som més al sud i que tenim més hores de sol, ho tenim encara més fàcil. Alemanya és, per tant, un exemple i caldrà seguir el seu camí.

I sí, Alemanya, per la seva importància, pot arrossegar altres països. Suïssa ja ha fet alguns passos en la mateixa direcció i és previst que anul·li el programa de noves construccions; Itàlia també ha suspès els plans de noves construccions durant un any o dos. I no seria estrany que d’aquí a uns pocs anys Europa estigués dividida en dos blocs en aquest àmbit. El dels països que segueixin Alemanya i apostin clarament per les renovables; i els dels països que decideixin continuar i fins i tot augmentar els programes nuclears, com França i sembla ser que també el Regne Unit. Caldrà veure, llavors, quin dels dos blocs s’imposa a llarg termini.

Marcel Coderch, enginyer expert en energia nuclear

(comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any