Volem l’apagada d’espanya (Xavier Deulonder i Camins)

  •        Aquesta setmana tenia pensat escriure una crònica sobre els cors d’àngels i d’arcàngels que poblen les esferes celestials del setè cel, però, dijous passat, en trobar-me Vilaweb sense senyal com a protesta per l’apagada —digital i analògica— de TV3 al País Valencià, vaig arribar a la conclusió que, per molt de greu que em pogués saber, avui hauria de dedicar la meva crònica a afers mundans, els quals, a més de no ser tan sublims com el dels àngels, sovint resulten penosos i patètics...>>

VilaWeb
Redacció
23.02.2011 - 06:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

   Després de la independència de Catalunya —només del Principat, dissortadament—, l’entitat pública Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) perdria la propietat de les seves infraestructures al nostre país, així com les ràdios i televisions privades espanyoles haurien de renegociar amb les noves autoritats la concessió de les freqüències que usen i, lògicament, adaptar-se a la legislació catalana.

   Tanmateix, si a Barcelona o a on fos, una associació cultural privada volgués difondre a Catalunya la ràdio i la televisió d’Espanya, no hi hauria res a dir-hi, perquè en qualsevol país democràtic això s’entendria com un acte de llibertat d’expressió, com ho seria que, avui dia, l’Institut Français de Barcelona fes arribar la ràdio i la televisió francesa al Principat.
       Ara bé, tal com podem veure-ho, contra la conculcació del dret a llibertat d’expressió de l’entitat Acció Cultural del País Valencià, perquè per més legítim que sigui el govern de la Generalitat Valenciana, hi ha certs drets que s’han de respectar, a Espanya ningú no ha protestat.
       Això, però, no ens hauria de sorprendre gens perquè, a aquestes alçades, tots sabem, o hauríem de saber, de quin peu calcen els espanyols.

 

       Així, a Espanya, només perquè a ells els ve de gust fer-ho així, el president del govern i el cap de l’oposició poden pressionar la federació ciclista per aconseguir que absolgui Alberto Contador de la sanció que li havia imposat per dòping al Tour de França, tal com ho lamenta el president de la Unió Ciclista Internacional Pat MacQuaid, qui té raons per considerar Espanya com el paradís del dòping.

 

       A RTVE veten l’expressió “corona catalano-aragonesa” perquè un espectador va escriure-hi queixant-se que aquest terme era una invenció del nacionalisme català, mentre que molts espanyols accepten com a veritat demostrada el lysenkisme filològic d’afirmar que el valencià és una llengua diferent del català.
       Una de les poques excepcions a aquesta tendència general és Carmen Caffarel, directora de l’Institut Cervantes i ex-directora de RTVE, que ha negat l’existència de la llengua valenciana, la qual cosa ha motivat les airades protestes del diari valencià espanyolista “Las Provincias”.
       De debò que si una cosa no entenc pas és què n’ha de fer la gent que es mou a l’entorn de “Las Provincias” que el valencià sigui o no una llengua si ells no l’usen mai perquè sempre parlen i escriuen en espanyol.

 

       Les dues darreres perles espanyoles de la setmana, les va explicar Xavier Roig a l’article que publicà al diari “Ara” el 18 de febrer. La primera és que els funcionaris espanyols a Brussel•les tenen instruccions d’abandonar les reunions si no hi ha traducció a l’espanyol, encara que tots entenguin perfectament l’anglès, i la segona és que la llei de patents europea està bloquejada perquè Espanya exigeix que l’espanyol sigui considerat idioma vàlid a l’hora de registrar patents, adduint que amb l’anglès no n’hi ha prou.

Per tot això, si volem que al País Valencià es rebi amb normalitat la televisió de Catalunya, el primer que hem d’aconseguir és que el govern de la República Catalana instal•li a Alcanar el repetidor més potent de tots els que es facin i es desfacin.

 

Xavier Deulonder i Camins (20 de febrer del 2011)
deulonder@mesvilaweb.cat

——————————–
* Totes les cròniques (que només representen l’opinió dels qui firmen, no són cap editorial) com també les notícies que publiquem, estan sota llicència CreativeCommons que (resum) atorga autorització de reproduir i eventualment modificar-les ANOMENANT-ne la font d’origen de la manera més clara i clàssica: ‘segons publica Vilaweb Catalunya nord’, I SI és de manera gratuïta  Creative Commons License
obra de . El contingut del Vilaweb Catalunya nord està subjecta a una llicència de Reconeixement-Compartir amb la mateixa llicència 3.0 No adaptada de Creative Commons.
* Per a ser encara més informats de l’actualitat nord-catalana podeu també anar a mirar en català (sobre i a Catalunya nord), uns dels més de 350 reportatges i entrevistes disponibles al Nettv cat, el complement, tot i que independent, del Vilaweb CN, com també de Vilaweb i Partal, Manresa i Associats i de Vilaweb TV.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any