‘La cantant calba’ retorna al Teatre Sans de Palma

  • Va ser la primera obra de la companyia Estudi Zero que ara la reprèn per celebrar els seus 25 anys

VilaWeb
Redacció
13.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La companyia Estudi Zero representa al Café-Teatre Sans ‘La cantant calba’ d’Eugène Ionesco, la primera obra que va estrenar ara fa poc més de 25 anys. Des de llavors, la companyia ha crescut molt i, des de 1991, gestiona l’Escola d’Arts Escèniques amb més de 200 alumnes.

El mateix text traduït per Biel Mesquida, gairebé els mateixos actors i el mateix espai escènic: aquesta és la manera que ha escollit la companyia per commemorar els 25 anys fent teatre. Una de les actrius que hi és des dels inicis, Pepa Ramón, ha explicat a VilaWeb que han sigut molt fidels als orígens. Només s’hi han afegit algunes bromes finals però, segons Ramón, ‘La cantant calba’ és una màquina teatral que rutlla tota sola. Ramón també reconeix que és una peça difícil, perquè no té peus i és plena de repeticions, però que els agrada molt perquè és una de les icones del teatre de l’absurd.

Ionesco va definir ‘La cantant calba’ com l’anti-peça: es basa en el mètode ‘assimil’ per aprendre anglès i satiritza la banalitat de les relacions humanes convencionals. Biel Mesquida va traduir l’obra de Ionesco i segons que ha explicat a VilaWeb, la va traduir del francès al ‘palmesano’, que és el mallorquí que es parla a Palma. Mesquida situa l’acció en el sí d’una família de Palma de Mallorca. La traducció ha aguantat molt bé aquests vint-i-cinc anys, i Mesquida n’està satisfet.

L’espectacle va ser el primer gran èxit de la companyia: l’any 1986 el van presentar la III Mostra de Teatre Memorial LLorenç Moyà i van ser guardonat amb el Primer premi i quatre més; al Millor Actor, a la Millor Actriu i a la Millor Escenografia.

L’edifici on treballa Estudi Zero és un palauet gòtic situat al bell mig del casc antic de Palma i la sala gòtica és la que acull el teatre. Pepa Ramón explica que el van restaurar per tal d’aprofitar tots els racons per a les produccions teatrals i que el nom ‘Cafè-Teatre Sans’ respón a aquesta voluntat. ‘Ens agrada fer obres on fins i tot qui et ven l’entrada és un actor’ diu Ramón, que creu que el lloc és molt especial.

Estudi Zero va néixer gràcies a l’entusiasme d’un grup de joves que feien teatre al carrer i que el 1988 es van constituir com a cooperativa. Des de 1991 també gestionen, en el mateix espai, l’Escola d’Arts Escèniques. Hi ofereixen cursos per a nins, joves i adults i durant molt temps era l’únic lloc on es podia estudiar teatre a les Illes. També s’hi fan cursos monogràfics i especialitzats.

Ramón diu que en tots aquests anys el panorama teatral illenc ha canviat molt i que ells han sigut un actor més en aquest camí. Explica que tenen un públic fidel i una cert prestigi perquè molts joves que cursen estudis superiors de teatre passen primer per l’escola d’Estudi Zero. Quan li preguntem pel futur, Ramón respon que li agradaria continuar fent camí més recolzats per les institucions públiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any