L’esquerra abertzale, convençuda que el pas d’ETA és irreversible

  • ETA anuncia un alto-el-foc 'permanent, general i verificable' · Els governs basc i espanyol reben amb desconfiança un anunci que els sembla insuficient

VilaWeb
Redacció
11.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per l’esquerra abertzale la declaració d’ETA té un abast històric, perquè ‘l’alto-el-foc obre clarament i inequívoca l’oportunitat d’avançar d’una manera irreversible cap a un marc de pau i de solucions democràtiques’. ETA va satisfer ahir les demandes de l’esquerra abertzale i dels mitjancers internacionals i va anunciar, en un comunicat (en èuscar i en català, i en vídeo) enviat al diari Gara, que establia un alto-el-foc ‘permanent i de caràcter general’, i ‘verificable internacionalment’.

Els portaveus de l’esquerra abertzale, Txelui Moreno i Marian Beitialarrangoitia, fan observar que el comunicat satisfà les demandes de la comunitat internacional i dels partits que van signar l’acord de Gernika. ‘L’estat, els partits i els sindicats han d’actuar amb responsabilitat i amb una gran visió per posar fi al conflicte’, va proclamar Moreno, adreçant-se també al govern francès.

Desconfiança dels governs basc i navarrès

Però no totes les reaccions van ser tan entusiastes com la de l’esquerra abertzale. Pel cap del govern basc, Patxi López, el comunicat d’ETA és un pas endavant, però ‘insuficient’, perquè no proclama l’abandó definitiu de les armes. ‘Demano prudència, responsabilitat i fermesa’, oimés que el comunicat és ‘un triomf de la democràcia, resultat de la pressió i de la fermesa de les forces polítiques i socials basques’.

Segons el vice-president del govern navarrès, Javier Caballero, el comunicat és un ‘nou episodi d’estratègia electoral de Batasuna-ETA, que ratifiquen més clarament que són una mateixa cosa… i no és nou que l’esquerra abertzale anunciï els passos que fa ETA quan s’acosta un procés electoral amb el designi de poder-hi participar’.

El govern espanyol no en té prou

Les reaccions espanyoles a la declaració de treva ‘permanent, general i verificable’ d’ETA van coincidir a minimitzar-la. En opinió del ministre d’interior del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, la declaració no aporta res de nou; tampoc no hi ha intercessió internacional que valgui. El comunicat és ‘insuficient’ perquè no especifica l’abandó definitiu de les armes ni una renúncia a posar preu a la fi de la violència. En definitiva, el comunicat ‘no és una mala notícia, però no és la notícia que esperava la societat espanyola’.

Pel Partit Popular, ETA no diu res de nou. En paraules de la secretària d’organització, María Dolores de Cospedal, l’únic alto-el-foc vàlid per a al PP és l’estat de dret i, per tant, no admet que ETA imposi condicions a la pau o una intercessió internacional. Res que no sigui anunciar la dissolució i l’abandó de les armes no val, i el PP ja procurarà que en les pròximes eleccions municipals i forals ‘ETA o qualsevol organització filoterrorista’ no s’hi pugui presentar.

Brian Currin troba positiva la resposta d’ETA a la voluntat basca i internacional

L’advocat sud-africà Brian Currin va valorar molt positivament la resposta d’ETA a la petició d’alto-el-foc verificable que li gavia fet un grup de mitjancers internacionals, entre els quals alguns premis Nobel de la Pau. Currin va explicar, endemés, que consultava tots els que hi havien participat per preparar una resposta col·lectiva a ETA.

Com que ‘ETA ha respost positivament a la petició que li van fer’, va minimitzar el detall que ETA no s’hagués compromès a fer una treva ‘unilateral’: ‘Tant se val que no hi hagi inclòs aquest terme. Ha fet públic un comunicat unilateral’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any