Ampli suport a la manifestació contra la dispersió dels presoners bascos

  • Recorrerà aquesta tarda els carrers de Bilbao · Uneix la major part de partits i organitzacions de l'esquerra independentista

VilaWeb
Redacció
08.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació contra la dispersió dels presoners bascos es farà aquesta tarda (17.30) a Bilbao amb autorització judicial i es preveu que sigui molt concorreguda. La convocatòria arriba envoltada de rumors pel possible anunci d’una treva definitiva i verificable d’ETA i els passos per a la creació d’un pol sobiranista, que permteria a l’esquerra independentista presentar-se a les eleccions municipals.

La marxa, convocada per Etxerat i el col·lectiu de presoners polítics bascos i que té el suport de d’Eusko Alkartasuma, Aralar, Ezker Abertzalea, Alternatiba i Abertzaleen Batasuna, entre d’altres, porta el lema ‘Euskal presoak euskal herrira eskubide guztiekin. Egin dezagun urratsa’ (Els presoners bascos al País Basc amb tots els seus drets. Fem un pas endavant).

La convocatòria ha rebut el suport de la comunitat d’exiliats bascos d’arreu del món i de moltes personalitats de la cultura basca. També té el suport de vuit jugadors de la Real Societat i dels sindicats ELA, LAB, ESK, ESTEE-EILAS, EHNE i HIRU.

El jutge Pedraz ordena a la policia espanyola i a la basca que vigilin la marxa

El jutge de l’Audiència espanyola Santigo Pedraz va autoritzar ahir la marxa en defensa dels drets dels presoners del País Basc, ja que considera que ‘no és il·legítim’ reclamar un canvi en la política penitenciària i que ‘és evident’ que els convocants no tenen cap vinculació amb cap organització il·legalitzada. Ara bé, va ordenar que la marxa sigui vigilada per la policia espanyola i l’ertzaintza per evitar ‘fets delictius’.

Segons que diu Pedraz, ‘no hi ha base per apreciar que darrera de la convocatòria hi hagi ETA o alguna altra organització terrorista assimilada, ni que es pretengui l’enaltiment de les mateixes o dels seus mètodes i autors’. Tanmateix, va ordenar que la policia ‘adopti les mesures que consideri necessàries per evitar la comissió de fets que poguessin ser considerats delictius’.

En el seu informe, la guàrdia civil al·legava que alguns dels convocants ‘havien participat com a candidats o interventors de Batasuna,  PCTV o ANB’. En canvi, la policia espanyola afirma que els portaveus són aliens a l’esquerra abertzale. Així doncs, el jutge Pedraz refusa la demanda de tres associacions de víctimes del terrorisme, que havien sol·licitat la prohibició de la marxa a favor del reagrupament dels presos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any