Òmnium alerta que la sentència posa en perill el model de país

  • Plataforma per la Llengua alerta del trencament de la cohesió social

VilaWeb
Redacció
22.12.2010 - 17:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium ha fet explícit el total rebuig a la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que ataca el model d’immersió lingüística en perjudici del català. ‘Recordem que aquest model ha estat reconegut i avalat institucions europees com a model de cohesió social’, diu Òmnium. L’entitat ha dit mitjançant aquest comunicat que ‘estudia les mesures a emprendre des d’aquest mateix moment entenent que posa en perill el propi model de país’.

La Plataforma per la Llengua demana ‘fermesa’ al futur govern de Catalunya

Teresa Casals, portaveu de l’Àrea d’Educació de la Plataforma per la Llengua, alerta que si es compleixen les sentències del Suprem ‘el sistema d’immersió lingüística se n’anirà en orris’. Segons Casals, la pilota ara la té el govern, a qui demana ‘fermesa’, i considera que ara ‘és important explicar què passa i que la gent prengui consciència de la importància de la pau lingüística’.

‘Després de llegir amb cura la sentència del Constitucional, la resposta del Suprem ja es podia preveure, perquè aquella sentència obria la porta a una situació així’, diu Casals, que recorda que el sistema d’immersió lingüística ha estat avalat per la Unió Europea. ‘El sistema d’immersió lingüística servia per assegurar que els alumnes dominessin les dues llengües en acabar l’escola i, per tant, assegurar la cohesió social, fer-los ciutadans iguals i garantir una sola comunitat.

Casals diu que les sentències, ‘atacant la llengua, ataquen la nació’, i que ‘aquest no és un problema educació sinó polític’, ja que la immersió lingüística ha demostrat tenir èxit. El trencament d’aquest sistema pot suposar, segons la portaveu de la plataforma, ‘un conflicte constant a les escoles’, i ‘podem trobar-nos amb un país dividit’. Posa l’exemple que les escoles hagin de fer una línia en cada llengua: ‘això serà un conflicte social segur. No tenen ni idea de com pot acabar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any