Carod admet contactes amb els catalanistes del PSC per unir l’esquerra nacional

  • Considera que Puigcercós hauria d'haver dimitit per la davallada electoral d'Esquerra

VilaWeb
Redacció
10.12.2010 - 10:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep-Lluís Carod-Rovira ha trencat avui el silenci després de les eleccions del 28 de novembre. Ha admès que ha mantingut contactes amb catalanistes del PSC, com Montserrat Tura, Antoni Castells, Ernest Maragall i Ferran Mascarell, per teixir una candidatura amb vista a les eleccions espanyoles del 2012. ‘Vull una plataforma en què els catalanistes d’esquerres poguéssim concórrer junts en una sola alternativa electoral, com el centre-dreta ja fa temps que fa’, ha declarat a RAC-1.

El vice-president en funcions del govern ha dit que no pensava a abandonar la militància d’Esquerra, ‘si el partit va en la línia de deixar-se de jocs infantils i de conspiracions internes. Si va en la línia que ha d’anar, hi militaré, perquè hi vull continuar donant coses’. Carod s’ha mostrat molt crític amb la direcció actual d’Esquerra, a qui ha acusat de ‘no haver volgut jugar a primera divisió’, perquè troba que ‘els referents d’Esquerra han estat formacions no parlamentàries: estava condicionada, en primer lloc, per les seves joventuts; en segon lloc, per Solidaritat i, en tercer lloc, per Reagrupament. I ara tota la preocupació és si la CUP es presentarà a les municipals. Això és jugar a segona divisió’.

Sobre la patacada electoral que van patir els republicans, Carod ha deixat clar que pensava que la direcció d’Esquerra, Puigcercós i Ridao, haurien d’haver dimitit la nit electoral. ‘En qualsevol país europeu democràtic això hauria quedat resolt la mateixa nit electoral: uns dirigents que en els dos últims anys han fet perdre a ERC més de la meitat de diputats i mig milió de vots haurien d’haver assumit les seves responsabilitats’, ha reblat.

Unir el centre-esquerra nacional

Carod ha criticat tant la campanya electoral d’Esquerra com la del PSC, i troba que els mals resultats d’ambdós partits són la constatació que no hi ha un projecte fort del centre-esquerra nacional, al contrari del que passa amb el centre-dreta. ‘El centre-dreta ha unit en un bipartit dues ideologies tan allunyades com el lberalisme de CDC i la democràcia cristiana d’UDC, i junts han governat Catalunya durant molts anys’, ha reblat.

I la forma que hauria de prendre això seria una plataforma, que hauria de rebre l’impuls de PSC, Esquerra i ICV, a més de la societat civil no militant. ‘D’aquí a dos anys hi haurà eleccions al parlament espanyol. On és el grup de l’esquerra catalana? Comparteix grup amb l’esquerra espanyola. El PSC a Madrid no hi és. Esquerra i ICV, tampoc no hi són. No podem fer una plataforma en què els catalans d’esquerres anem junts?’, ha afegit. Però no només ha parlat de les eleccions espanyoles del 2012; també ha apuntat, amb vista a les eleccions al parlament del 2014: ‘No sé si a les pròximes eleccions al parlament, la forma com hi arribi Esquerra serà amb les seves soles sigles’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any