Escriptors.TV: Marc Pastor

  • L'escriptor desvetlla grans expectatives amb la seva tercera novel·la, 'L'any de la plaga' (la Magrana)

VilaWeb
Montserrat Serra
27.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Marc Pastor (Barcelona, 1977), guanyador del I Premi Crims de Tinta amb ‘La mala dona‘ (la Magrana) i autor també d’una novel·la anterior, ‘Montecristo’, publica ara ‘L’any de la plaga‘, una novel·la d’intriga, de ciència-ficció, amb capítols de veritable terror, que ell anomena ‘thriller pre-apocalípic’. El grup RBA confia en el llibre i per això l’edita, alhora, en espanyol. El llibre va despertar molt d’interès a la Fira del Llibre de Frankfurt. Marc Pastor llegeix el principi de ‘L’any de la plaga’ a Escriptors.TV (vídeo).

La història té un ritme progressiu. De bon primer, lent i xafogós: Víctor Negro passa un dels pitjors estius de la seva vida. La xicota l’ha deixat, fa una calor sufocant i té un mal de cap que no s’aguanta. Treballa d’assistent social a la ciutat. Però una cadena de suïcidis de vells el posen en guàrdia. Tots tenen un element en comú: se suïciden a prop d’un test amb una mena d’eucaliptus que fa una olor apegalosa.

La promoció editorial de ‘L’any de la plaga’ crida a la lectura de maneres diverses, però totes inquietants. Per exemple: ‘No confiïs en ningú’, o ‘Res no tornarà a ser igual’. Fins i tot el llibre va acompanyat d’una bosseta amb uns quants eucaliptus engrapada a un cartronet amb unes instruccions d’ús: 1. Planteu les llavors en un test. 2. Relaxeu-vos i sentiu com la vostra llar s’impregna d’un benestar insòlit. 3. Dormiu, quan us desperteu, us sentireu renovats. 4. Regaleu eucaliptus als vostres coneguts, el món es convertirà en un lloc millor. i 5. Comparteix el teu altre jo a Facebook.

L’eucaliptus marca la coberta del llibre i és també una bona metàfora: un arbre familiar, amb una aroma agradable, amb propietats terapèutiques (ajuda infants i adults a respirar millor); però, alhora, és un arbre invasiu, que no deixa créixer res al voltant.

‘Imposo un ritme progressiu a la novel·la’, explica Marc Pastor. ‘Començo descrivint la rutina diària de Víctor Negro i, dins aquest realisme, hi introdueixo el factor fantàstic, que ho va ocupant tot fins al final, en què la història flueix en cascada. És un final ‘heavy’, molt intens. Que per què en dic ‘thriller pre-apocalíptic’? Home, perquè ens han acostumat a veure el món després de l’apocalipsi, però jo m’he demanat què passaria dues setmanes abans d’acabar-se el món. Segurament que res, perquè ningú no es creuria que s’acaba.’

‘Una sèrie de fets recorden al protagonista els films que ha vist; són senyals que li van indicant el camí d’una apocalipsi. La novel·la és plena de referències cinematogràfiques, literàries, televisives… Víctor Negro les aprofita per interpretar la realitat. Aquestes referències també ajuden a crear l’atmosfera de la novel·la. Les referències trobaran molta complicitat en un públic de vint-i-cinc anys a quaranta, però això no em fa pensar que sigui una novel·la generacional.’

Ara, com que és una novel·la fantàstica, ‘L’any de la plaga’ sí que fa pensar, salvant totes les distàncies, en ‘La pell freda’ d’Albert Sánchez Piñol. Marc Pastor respon: ‘Bé, si m’he d’identificar amb cap autor actual, aquest és Albert Sánchez Piñol, per la seva voluntat de gènere i d’universalitat. I anant més endarrere, amb Pere Calders i Joan Perucho.’

Projecció internacional

Coincidint amb l’interès internacional per ‘L’any de la plaga’, arriba la versió alemanya de ‘La mala dona’, que també s’ha publicat en italià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any