La televisió, qüestió d’artista

  • L'Arts Santa Mònica presenta l'exposició 'TV / ARTS / TV. La televisió presa pels artistes' fins el 5 de desembre

VilaWeb
M.S.
14.10.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al vespre s’inaugura l’exposició ‘TV / ARTS / TV‘ a l’Arts Santa Mònica, que versa sobre la relació entre artistes i televisió des d’òptiques diverses; el paper que han tingut els artistes en la TV, com aquesta els ha fascinats, com a objecte i com mitjà artístic, el naixement del videoart… L’exposició, comissariada per l’especialista en art, teatre i vídeo, Valentina Valentini, ofereix els treballs d’una vintena d’artistes. Omplen la primera secció catorze instal·lacions de vídeo i multimèdia d’artistes com ara Wolf Vostell, Nam June Paik, Vito Acconci i Antoni Muntadas. Una segona secció enfoca TV / VÍDEO / TV des d’una selecció de vídeos indicatius de la relació entre vídeo i televisió.

L’exposició també sotmet al visitant una selecció de pintures, fotografies i dissenys que configuren un recorregut iconogràfic de la televisió com a instrument de quotidianitat i com a objecte íntim. Són obres de Joseph Beuys, Fabio Mauri, Martin Parr, Joan Rabascall, Marco Raparelli, Mario Schifano i Mireia Sentís.

Del present més fresc, s’hi ensenyen obres del Workshop Interuniversitari en Art i Tecnologia, Think Tank, sobre la relació entre art i televisió a l’era digital. La idea i la direcció és d’Iván Marino. (projectes en curs).

Finalment, Valentina Valentini també brinda una acció interactiva amb el públic: ‘Retrats amb televisor‘. Concretament, demana als participants que li enviïn (a retrats@tvarts.net.) fotografies pròpies o familiars que tinguin el televisor per centre.

El director de l’Arts Santa Mònica, Vicenç Altaió, teoritza: ‘La TV no deixa de ser allò que podia haver estat i no ha estat. Però, en canvi, una de les formes específiques més aclaparadores de l’art d’avui, el videoart, és un híbrid de TV i cinema. Ara, per damunt de tot, la TV representa la pretesa accessibilitat social de la cultura des de la llar, en la quotidianitat domèstica. Una finestra per a un sistema obert, que de bon principi els artistes volgueren que fos utòpica: nous comportaments, metatècnica i més accessibilitat a la cultura de masses. La televisió apareixia no sols com un instrument sinó també com un llenguatge.’

Andy Warhol també hi és representat, no debades va dir: ‘En un futur, tots serem una estrella durant quinze minuts.’ ‘TV/ARTS/TV’, que es pot visitar fins el 5 desembre, es complementa amb un cicle de conferències.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any