Bancaixa cau en l’òrbita de Caja Madrid, que així supera La Caixa

  • La caixa valenciana s'afegeix a la fusió freda dirigida per Caja Madrid, on ja hi ha Caixa Laietana · Dur cop a l'economia valenciana, que perd una de les institucions de referència · La nova caixa serà la més gran de l'estat espanyol · Caixa Ontinyent queda com a única caixa de matriu valenciana després dels pactes de les dues grans, CAM i Bancaixa

VilaWeb
Redacció
10.06.2010 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Caja Madrid i Bancaixa han convocat els respectius consells d’administració aquesta tarda per a estudiar una possible fusió. La caixa valenciana podria afegir-se a la fusió freda que s’està ultimant entre la caixa madrilenya, Caixa Laietana i les caixes de Canarias, Rioja, Ávila i Segovia. En cas de confirmar-se, la caixa resultant tindria un volum d’actius de més de 339.000 milions d’euros i, per tant, superaria de 60.000 milions La Caixa.

Si els consells d’administració de les caixes acaben aprovant la fusió, mancaria el vistiplau del Banc d’Espanya, que segons algunes fonts ja hauria donat el seu permís. De fet, el Banc d’Espanya ja va donar un impuls a la fusió freda de Caja Madrid amb Caixa Laietana i quatre caixes espanyoles.

Amb aquesta fusió no quedaria cap gran caixa valenciana, car la Caixa del Mediterrani (CAM) ja va pactar una fusió freda amb amb Cajastur (Astúries), Caja Cantabria i Caja Extremadura. És un cop dur pel País Valencià, car ha perdut, en aquestes dues darreres setmanes, els dos principals centres de decisió financera. Només Caixa Ontinyent, que des d’un principi havia optat per continuar en solitari, manté la matriu valenciana i el model de caixa.

La patronal valenciana, en contra

La Confederació Empresarial Valenciana (CEV), de fet, ja va fer púbica ahir una nota en la qual demanava precisament a Bancaixa que no es fusionés amb Caja Madrid i va alertar dels perills que aquesta fusió comportaria per al sistema financer del País Valencià. Per la CEV, aquesta fusió, de la que diu que acabaria essent, a la pràctica, una absorció, ‘suposaria la pèrdua definitiva dels centres de decisió financera’, tenint en compte que la CAM ja ha començat el procés de fusió amb caixes espanyoles.

Enric Morera: ‘El PSOE i el PP s’han repartit les caixes’

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha declarat a VilaWeb que avui era un dia negre, ‘perquè ha guanyat el centralisme, i s’ha imposat el pacte entre Rajoy i Zapatero per repartir-se les dues principals caixes valencianes: la CAM, que ha acordat un SIP amb Cajastur i altres caixes espanyoles, i Bancaixa, a més de posar Rodrigo Rato de president de Caja Madrid; els valencians ens hem quedat sense un instrument financer al servei de l’economia productiva’. I n’ha apuntat la causa: ‘Aquest dia negre per la nostra economia té com a origen la debilitat del govern valencià i de la classe política valenciana, submisa a Madrid’. Morera ha afegit que ‘com era d’esperar, Camps ha canviat la seua proclamació provisional de candidat del PP pel control de Bancaixa per part de Madrid’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any