Cinc-cents dies de viatge… sense moure’s de lloc

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Martí Crespo
02.06.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’aquí a poques hores, sis astronautes començaran una missió inèdita. El francès Romain Charles, l’italià Diego Urbina, el xinès Wang Yue i els russos Sukhrob Kamolov, Alexei Sitev, Alexandr Smoleevski i Mikhaïl Sinelnikov entraran en una càpsula espacial de dos-cents metres quadrats (gràfic) d’on no sortiran durant cinc-cents vint dies. És la tercera prova duta a terme a les instal·lacions de l’Institut Rus de Problemes Biomèdics prop de Moscou, dins la iniciativa Mars 500 per preparar humans a aguantar un viatge tripulat d’anada a Mart i tornada. El primer experiment, de catorze dies, es va fer del 15 al 29 de novembre de 2007; el segon, de cent cinc dies, del 31 de març al 14 de juliol de 2009; i l’últim, de setze mesos, comença demà al matí. Durant aquest temps, la mitja dotzena de tripulants viuran com si fossin a l’Estació Espacial Internacional, fent tasques de manteniment, experiments científics i exercicis diaris. Per aguantar emocionalment els condicionants psicològics i la tensió previsibles en un aïllament tan llarg, disposaran de l’EARTH, un mòdul de psicologia assistida per ordinador desenvolupat per un grup d’investigadors de l’institut valencià I3BH.

Els sis tripulants hauran de respondre a simulacres d’emergència o de malaltia i sols es podran comunicar cada quaranta minuts amb el món exterior. No tindran accés a telèfon o internet. i, a més, les comunicacions per ràdio tindran uns vint minuts de retard, com seria el cas a milers de quilòmetres de la Terra. Tampoc disposaran de llum natural, sols respiraran aire recicIat i només es podran dutxar una vegada cada deu dies. Una altra de les tasques que tenen encomanada és experimentar amb un petit vehicle autònom, que simularà l’exploració de la superfície del planeta vermell. En l’agenda diària dels sis ‘viatgers interplanetaris’ hi haurà vuit hores dedicades a feines de manteniment i experimentació, vuit més a l’oci i el lleure, i les vuit restants a dormir.

El programa internacional Mars 500, en què participen agències espacials d’Alemanya, Europa, Itàlia, Nord-amèrica i Rússia i molts organismes i centres universitaris de tot el món, planifica des del 2007 tot de simulacions per a preparar el terreny de futurs vols interplanetaris tripulats.

Malgrat que els tripulants no disposaran de connexió a la xarxa des de dins del mòdul segellat, internet serà de fet un dels millors canals per seguir la missió. La principal informació del projecte Mars 500 es pot trobar a les webs de l’Institut Rus de Problemes Biomèdics i de l’ESA. També s’han obert un bloc (traducció automàtica del rus al català) i un compte de vídeos de YouTube.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any