El Parlament aprova per unanimitat la Llei de la llengua de signes catalana

  • Estableix que la Generalitat l'haurà de difondre i reconeix l'Institut d'Estudis Catalans com la institució acadèmica

VilaWeb
Redacció
26.05.2010 - 14:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament català ha aprovat avui per unanimitat la llei de la llengua de signes catalana, que la reconeix com a sistema lingüístic de les persones sordes i sord-cegues, a més de regular-ne l’ensenyament i garantir-ne la protecció. La llei garanteix l’ús de la llengua de signes catalana a les administracions públiques, estableix que la Generalitat l’haurà de difondre i reconeix l’Institut d’Estudis Catalans com la institució acadèmica que n’ha de determinar les normes i impulsar-ne la recerca.

El vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit que la llei situava ‘la llengua catalana de signes en el lloc que li correspon’. Ha volgut deixar clar que aquesta llei no era ‘ni una imposició per a les persones sordes ni una obligació per a qui opti per comunicar-se oralment’, i sí, en canvi, un dret i un instrument útil per a qui vulgui fer-la servir.

La ponent de la llei, Maria Mercè Roca (ERC), ha dit que els diputats se sentien orgullosos perquè aquesta llei demostrava que Catalunya ‘creu en la diversitat cultural i respecta les minories lingüístiques’. Per la seva banda, el diputat de CiU Carles Puigdemont ha constatat que l’aprovació era un ‘acte de defensa del patrimoni lingüística de Catalunya’ i que el d’avui era ‘un acte de justícia i un acte de reparació contra la intolerància i les prohibicions de què ha estat víctima la llengua de signes’.

Sí que ha apuntat, però, que les demandes d’una part dels sords, els oralistes, no quedarien satisfetes amb aquesta llei perquè encara no s’ha aprovat la resolució per satisfer les demandes d’aquest col·lectiu, que no fa servir la llengua de signes sinó la comunicació oral. En aquest sentit, la diputada socialista Carme Figueras ha lamentat que no s’hagi pogut aprovar encara aquesta resolució, perquè les persones oralistes, tot i que menys visibles, són moltes; tot i això, ha dit que la disposició addicional primera de la llei preveia la creació d’una normativa parlamentària en aquest sentit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any