La Canonja, 947è municipi català

VilaWeb
Redacció
15.04.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Poc després de les deu del matí, el parlamentari de CiU Carles Puigdemont ha piulat al seu compte de Twitter: ‘Al Parlament acabem d’aprovar la creació del municipi de la Canonja’. Efectivament, el Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat al matí la llei de creació del municipi de la Canonja, el 947è del Principat, situat entre Tarragona, Reus i Vila-seca i amb més de cinc mil habitants. De fet la Canonja, amb set segles d’història, recupera la independència que va perdre el 1964 quan en ple franquisme es va annexar a Tarragona, per poder-hi establir la naixent indústria química. Fa sis anys, l’Ajuntament de Tarragona va començar els tràmits de segregació d’aquesta entitat municipal descentralitzada, un procés que culminarà amb la constitució legal de la Canonja com a municipi a la tardor, quan hagin passat sis mesos de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat del tràmit parlamentari d’avui.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha de designar ara una junta gestora, formada per onze membres, d’acord amb els resultats obtinguts a les últimes eleccions municipals corresponents al territori segregat. A la junta, també es tindran en compte criteris de paritat entre homes i dones.

Al terme de la Canonja, de 7,32 quilòmetres quadrats, queda integrat el polígon petroquímic sud de Tarragona, on hi ha establertes companyies com Basf, Bayer, Dow Chemical, Erkimia, Erkol, IQA, Repsol i Transformadora de Etileno.

Internet ofereix informació sobre la Canonja per mitjà de webs com la del municipi, la del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, la pàgina personal de Joan Xatruch, el bloc la Canonja 3 i el directori de recursos eLaCanonja.com.

Entitats municipais descentralitzades

D’aquí a mig any, la Canonja deixarà d’aparèixer a la llista d’entitats municipals descentralitzades (EMD), els nuclis de població sense ajuntament  propi que es regeixen conjuntament per una junta de veïns. Actualment, són seixanta les EMD que hi ha al Principat, la majoria a les comarques pirinenques i a l’Aran: Espui, Jesús, Pi, Tornafort, Valldoreix, Vilamitjana

Al País Valencià, hi ha onze entitats locals menors o pedanies, com Jesús Pobre i la Xara. I a les Illes Balears n’hi ha una, Palmanyola, entre Palma i Bunyola a Mallorca.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any