Cap a Mart, passant per València

  • Investigadors valencians, en un projecte internacional per a preparar el terreny d'expedicions tripulades al planeta vermell

VilaWeb
Redacció
31.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Emotional Activities Related to Health Using Virtual Reality (EARTH): aquest és el llarguíssim nom del projecte desenvolupat per un grup d’investigadors del centre, de nom també llarguíssim, Institut Interuniversitari d’Investigació en Bioenginyeria i Tecnologia Orientada a l’Ésser Humà (I3BH), que es va presentar ahir a la Ciutat Politècnica de la Innovació de València. Els investigadors fan servir la realitat virtual, amb tres mòduls de psicologia assistida per ordinador, per ajudar l’individu a aguantar emocionalment cinc-cents dies dins una nau espacial. Més en concret, els experts d’aquest institut integrat per unitats de la Universitat de València, la Universitat Jaume I i la Universitat Politècnica de València cerquen recursos perquè una tripulació pugui suportar els condicionants psicològics i la tensió previsibles en un viatge de tan llarga durada com el de la Terra a Mart.

EARTH forma part del programa internacional Mars 500, que planifica des del 2007 tot de simulacions per a preparar el terreny de futurs vols interplanetaris tripulats. Al maig, en la darrera fase d’aquest programa, sis astronautes es reclouran durant cinc-cents vint dies en una instal·lació d’aïllament especial de l’Institut Rus de Problemes Biomèdics (IBMP) de Moscou. Fins ara, la prova d’aïllament més llarga ha durant cent dies.

A més de l’I3BH, participen en el programa Mars 500 agències espacials d’Alemanya, Europa, Itàlia, Nord-amèrica i Rússia i molts organismes i centres universitaris de tot el món.

En total, des del 2007 s’han fet tres experiments al centre d’investigació de Moscou que sumen sis-cents quaranta dies d’aïllament d’astronautes en un espai de dos-cents metres quadrats que simula una nau espacial: la primera, de quinze dies, va durar del 15 al 29 de novembre de 2007; la segona, de cent cinc dies, del 31 de març al 14 de juliol de 2009; i l’última, de setze mesos, començarà al maig.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any