Els professors universitaris publiquen els apunts a la xarxa

  • Avui han presentat una eina de consulta dels apunts de deu universitats del país

VilaWeb
Redacció
12.01.2010 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Comissionat d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Majó, ha presentat una nova eina de consulta dels apunts de deu universitats dels Països Catalans: Materials Docents en Xarxa (MDX). En aquest portal, s’hi poden consultar lliurement i gratuïtament documents de classe preparats per professors universitaris. Amb la doble finalitat d’augmentar ‘la visibilitat i la difusió de la producció docent de les institucions participants’ i de permetre ‘l’accés lliure al coneixement’, MDX aplega materials i recursos digitals resultants de l’activitat docent que es porta a terme a les universitats de Barcelona, Autònoma, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Girona, Lleida, Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, Vic i Jaume I. És un pas més vers la Universitat de Catalunya, que serà ‘una realitat amb la reforma de la Llei d’universitats de Catalunya (LUC)’, segons Joan Majó.

L’eina no vol pas substituir les classes lectives, (‘els alumnes han d’anar a classe perquè el professor és insubstituïble’), ni fer preterir els llibres de text, sinó fer conviure tots dos formats.

Apunts de codi obert

MDX és l’últim pas en la difusió de materials educatius via xarxa. Però ja fa temps que internet és un important banc d’apunts, amb portals especialitzats com Patatabrava.com i Rincón del Vago. Nascut el 2002 per iniciativa ‘d’un grup d’eterns estudiants de periodisme’ de la Universitat Autònoma de Barcelona, Patatabrava.com es defineix com una xarxa social genuïnament universitària per a posar en contacte els universitaris i facilitar un mitjà de comunicació 2.0 ‘que permeti d’expressar-se, conèixer gent i estar en contacte amb companys de facultat i de la resta d’universitats’. Entre els molts apartats de què consta el portal, un dels més concorreguts i antics és el d’apunts i consells d’assignatures, que hi apareixen classificats per títol, carrera i professors. Als més de vint-i-cinc mil apunts publicats fins ara pels usuaris de Patatabrava.com, també s’hi pot accedir per aquest portal específic.

Tot i la veterania de Patatabrava.com, els pioners dels bancs d’apunts són Miguel Ángel Rodero i Javier Castellanos, autors del famós Rincón del Vago. Ja fa dotze anys que són actius des de Salamanca i apleguen al seu servidor gairebé cent mil documents, entre apunts i treballs. Arran de l’èxit del Rincón del Vago han aparegut força portals semblants, basats en les aportacions voluntàries dels estudiants.

OpenCourseWare

La publicació d’apunts a internet, amb tot, no és pas exclusiva dels estudiants. A poc a poc, professors i universitats han seguit la tendència per facilitar l’estudi de les matèries als alumnes. Així, hi ha molts centres integrats a l’OpenCourseWare (OCW), una iniciativa de ‘material docent de codi obert’ nascuda el 2001 justament al lloc d’origen de la filosofia dels codis lliures: el Massachusetts Institute of Technology de Boston. Seguint els passos del MIT, ara ja són desenes les universitats de tot el món que ofereixen obertament una part del material educatiu dels cursos, dins el marc de l’OCW. A casa nostra, la primera a sumar-s’hi va ser la Universitat Oberta de Catalunya, i en acabat s’hi han anat afegint la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida i la Universitat d’Alacant.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any