El discurs de la por en el conflicte de Seat

  • Media.cat presenta un informe sobre la cobertura informativa de l'adjudicació del Q3 a Martorell

VilaWeb
Redacció
12.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mitjans van atribuir la responsabilitat de l’adjudicació de l’Audi Q3 a Martorell als treballadors i van fer servir un discurs de la por, en què predominava l’amenaça de la pèrdua del lloc de feina. Són algunes de les conclusions de l’informe de Media.cat i de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC), que analitza el seguiment que la premsa va fer del conflicte entre treballadors i direcció de Seat arran de l’adjudicació del model Q3. Els resultats de l’anàlisi, feta pels periodistes Xavier Giró, Sergi Picazo i Iolanda Parra, es van presentar ahir a l’espai VilaWeb (vídeo de VilaWeb TV).

Els periodistes han analitzat els continguts informatius dels diaris la Vanguardia, el Periódico, l’Avui, el Punt, el País i Público entre el dia que Seat va anunciar que presentaria un ERO i congelaria els sous en canvi de fabricar el Q3 a Martorell i l’endemà de l’atorgament de la fabricació de l’Audi Q3 a la planta de Martorell. Tal com explica el professor de periodisme i director de l’OCC, Xavier Giró, durant aquells mesos van prevaler les fonts informatives favorables a la congelació salarial, (és a dir, empresa i sindicat UGT) i, en canvi, la veu del sindicat CGT es va minimitzar. També subratlla que alguns titulars periodístics demanaven seny i responsabilitat als treballadors; un ‘eufemisme’, segons Giró, per a demanar-los que acceptessin la congelació salarial.

Segons l’estudi, el discurs informatiu va girar sempre al voltant de les necessitats empresarials, i poques vegades els sindicats eren subjectes dels titulars. També sorprèn, segons els autors de l’anàlisi, la manca d’alternatives de la congelació salarial o dels acomiadaments: ‘Sembla que no hi hagi cap alternativa fora del sistema capitalista’, resumeix Xavier Giró, ‘ni concreta ni estratègica’.

Per tot plegat, els autors de l’estudi, basat en tècniques d’anàlisi crítica del discurs, consideren que el resultat periodístic analitzat és feble, atès que ‘els periodistes haurien de ser crítics amb el poder’, però acaben adoptant la perspectiva de l’empresa. Els motius són molts i diferents: la crisi que preocupa la majoria de la gent, el deixar-se portar pel sistema establert, però també les condicions laborals, sovint precàries, dels periodistes, que cada dia han de treballar amb més presses i sense poder aprofundir les qüestions de què parlen.

Nous acomiadaments

Justament ahir, Seat va anunciar uns tres-cents acomiadaments de càrrecs tècnics i directius: ‘Cada cop que ve un president nou a Seat (cosa que passa cada dos anys o tres ), proposa un pla que implica, sovint, una retallada de plantilla o bé un canvi del personal de confiança’, diu a VilaWeb el portaveu de CC OO al comitè d’intercentres de Seat, Rafa Herrero.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any