Reneix la reivindicació d’una vegueria de l’Alt Ter que englobi Osona i el Ripollès

  • Ausàs manté la seva voluntat d'aprovar les vegueries al gener

VilaWeb
Redacció
02.01.2010 - 19:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, el republicà Jordi Ausàs, manté el seu compromís que el Govern aprovi l’avantprojecte de llei de divisió de Catalunya en set vegueries el gener del 2010, segons han confirmat a Europa Press fonts del departament. Així, l’executiu català segueix negociant perquè les vegueries siguin una realitat aquesta legislatura, tot i que des del territori, són diverses les veus que han sorgit aquests dies que auguren que finalment el Govern farà marxa enrere.

Davant de la polèmica que s’ha generat, el diputat de CiU al Parlament Lluís Corominas ha reclamat a PSC i ERC que deixin d’enfrontar-se a través dels mitjans de comunicació, mentre que la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, ha instat el tripartit a retirar el projecte.

El preacord que van assolir setmanes enrere sobre les vegueries la Conselleria de Governació i les entitats municipalistes -Federació de Municipis de Catalunya (FMC), presidida per l’alcalde de Sabadell, Manel Bustos (PSC); i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), liderada per l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve (CiU)- ha obert una autèntica capsa de pandora en el territori.

Vall d’Aran s’oposa a la seva inclusió a la futura vegueria de l’Alt Pirineu, i el seu síndic, Francès Boya, ha declarat que si prospera el pla de Governació, el seu partit, Unitat d’Aran (UA), trencarà amb els seus socis del PSC.

A Tarragona i Reus, tots dos governats pel PSC, els dos municipis s’enfronten pel nom de la vegueria. Tarragona demana que es digui només ‘Tarragona’, i Reus defensa la denominació ‘Camp’. A l’ull de l’huracà, també està el nom de l’Aeroport de Reus, ja que Tarragona també reclama que s’inclogui el seu nom.

També des de les files socialistes, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha rebutjat la creació de les vegueries perquè la societat no ha de pagar una administració més, i ha assegurat que no implicaran la desaparició de les diputacions provincials ni de les delegacions de la Generalitat, com asseguren els seus partidaris.

En canvi, altres alcaldes del PSC, com la majoria dels del Baix Llobregat, guarden silenci sobre aquesta qüestió.

Mentrestant, a l’anomenat Penedès Històric -Alt i Baix Penedès, Garraf i sud de la comarca de l’Anoia- i a l’Alt Ter -que engloba Osona i Ripollès- demanen que els dos territoris es constitueixen com a vegueries.

Ara com ara, el Govern recorda que només hi haurà set vegueries, tot i que el text preveurà la possibilitat de crear-ne més. A més, s’ha reconegut el Penedès com a àmbit funcional de planificació de la Generalitat. (EUROPA PRESS)

Mas vol les set vegueries que proposa el Govern més la del Penedès

El president de CiU, Artur Mas, ha defensat aquest dimecres una organització territorial de Catalunya almenys amb vuit vegueries, les set que proposa el Departament de Governació més la del Penedès, i no tancar la porta a crear-ne alguna més, com la que reivindiquen Osona i el Ripollès. En roda de premsa per fer balanç del 2009, Mas ha advertit que CiU no ‘salvarà’ el tripartit amb la Llei de vegueries com ho va fer amb la Llei d’educació. A més, ha advertit el PSC que no es pot plantejar la Llei de l’àrea metropolitana al marge de la nova organització territorial ni com a ‘contrapoder polític’ de la Generalitat, com considera que ja va intentar fer el PSC en el passat. (ACN)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any