Bill Viola i Valentina Valentini, a l’Arts Santa Mònica de Barcelona

  • Seguiu la conversa en directe via internet · Recull dels vídeos de Viola, Premi Internacional Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Bill Viola (Nova York, 1951), XXI Premi Internacional de Catalunya, i Valentina Valentini, prestigiosa estudiosa italiana de videoart, art i teatre contemporani, han conversat avui a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. La sessió, d’entrada lliure, ha començat a les onze del matí a la sala d’actes i s’ha pogut seguir en directe de d’ací. VilaWeb us ofereix una selecció d’algunes de les obres de Viola (vídeo).Bill Viola

Bill Viola va néixer a Nova York el 1951. Es va formar a la Syracuse University, centre capdavanter en l’ús dels nous mitjans d’expressió a la creació artística. Pioner del videoart, la crítica internacional li ha reconegut la capacitat de fondre, sense complexos, innovació i classicisme. Durant els trenta-cinc anys llargs que s’hi ha dedicat, ha produït cintes de vídeo, instal·lacions arquitectòniques virtuals, sons ambientals, actuacions de música electrònica, obres destinades a la televisió…

Les seves obres són colpidores, d’una bellesa exquisida i d’una precisió tècnica excel·lent, que molt difícilment poden deixar indiferent l’espectador. Inciten a la reflexió i remouen tot de sentiments, lligats als seus temes recurrents i predilectes: l’arribada a la vida i el trànsit de la vida a la mort.

Durant l’acte de lliurament del premi, Viola va explicar que ‘el vídeo digital s’havia convertit en la ‘lingua franca’ de la cultura global’ i que era ‘una eina tan corrent i essencial com un llapis’. Una declaració d’intencions basada en la seva confiança en l’art que, en una època ‘materialista i curta de vista’, pot oferir ‘la visió i la inspiració que cerquem’.

Valentina Valentini

Valentina Valentini és autora de textos sobre Bill Viola i editora del llibre ‘Bill Viola. Vedere con la mente e con il cuore’ (Gangemi, 1993), un recull de textos de l’artista editat a Itàlia. Valentini és professora d’ història del teatre  i de l’espectacle a la Università della Calabria i de teoria de la imatge electrònica per a l’espectacle al Departament d’Arts i Ciències de l’espectacle de la Università di la Sapienza de Roma.

També dirigeix la col·lecció de teatre contemporani de l’editorial Rubbertino, dins de la qual ha publicat: ‘Franco Scaldati ‘(1997), ‘Squat Theater’ (1998), ‘Compagnia della Fortezza’ (1998), ‘Peter Sellars’ (1999), ‘Eimuntas Nekrosius’ (1999), ‘Totò e Vic’, (2003), i ‘S. M. Ejzenstejn, Quaderni e piani di regìa’ (2003).

La seva bibliografia, força extensa, consta de llibres i d’articles de crítica i de divulgació, publicats a revistes especialitzades.

Una agenda atapeïda d’actes

Atapeïda. Així ha estat l’agenda de Bill Viola des que va arribar a Catalunya, fa una setmana. Va assistir a la inauguració de l’obra ‘The messenger’, que es projecta a l’església de Sant Nicolau de Girona dins els actes del Festival de Músiques Religioses i del Món. L’obra de Viola forma part de l’exposició ‘Nits fosques de l’ànima’, en què també participen Toni Serra, amb ‘Itishara Archives’, i Manuel Saiz, amb ‘A New Chance for a Symbolic Dimension’. Són ‘tres visions diferents de la cara oculta de l’existència, a través de l’experiència de l’inconegut, els somnis, les creences i la imatge de la mort.’

Ahir a la tarda va participar en una conversa amb l’artista Frederic Amat i el professor de la Universitat de Barcelona Antoni Mercader. Tema: els límits de l’art i de la creació en vídeo. L’acte va fer-se a la Pedrera de Caixa Catalunya de Barcelona.

Enllaços
VilaWeb TV: vídeo amb una selecció de l’obra de Bill Viola.
L’obra de Bill Viola a la Mediateca Media Art de la Fundació la Caixa.
Pàgina web oficial de Bill Viola.
Acte de proclamació del Premi Internacional Catalunya 2009 (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any