Especial eleccions andorranes: la necessitat de canvis

  • Oferim el primer programa de la sèrie especial sobre les eleccions del 26 d'abril, una pinzellada al mapa polític i social d'Andorra

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Totes les formacions que es presenten a les eleccions andorranes de diumenge propugnen un canvi polític, àdhuc el Partit Liberal, que governa Andorra, el pregona des de la Coalició Reformista. La campanya consisteix, doncs, a convèncer de la bondat del canvi proposat. VilaWeb TV comença avui amb aquest vídeo una sèrie especial sobre les eleccions. Hi expliquem, per exemple, el poder que encara tenen les parròquies i com funciona el sistema electoral.

En aquests comicis, els electors, 20.298 segons el cens d’enguany, voten dues llistes. L’una de circumscripció nacional, de la qual sortiran la meitat dels consellers generals, elegits proporcionalment al nombre total de vots. I l’altra de la circumscripció parroquial. Cadascuna de les set parròquies d’Andorra, Andorra la Vella, Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, la Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria, elegeix dos consellers generals. En aquesta llista parroquial, la candidatura que obté un sol vot més que les altres, s’emporta els dos escons en joc a cada parròquia.

Això fa difícil de pronosticar amb sondatges electorals la candidatura que pot aconseguir la majoria al Consell General. En aquestes eleccions, les dues amb més opcions de presidir el govern són Coalició Reformista, presidida per Joan Cabriel i que integra, entre més, el Partit Liberal del cap de govern en funcions, Albert Pintat. I el Partit Socialdemòcrata de Jaume Bartumeu, que es presenta novament com a alternativa als liberals.

Andorra pel Canvi, dirigida per Eusebi Nomen, equidista de Coalició Reformista i del Partit Socialdemòcrata; els Verds, d’Isabel Lozano, aspiren a tenir representació al Consell General, i Unió Nacional de Progrés, de Tomàs Pascual, tindrà un paper més testimonial.

Els envits del nou govern

‘Demanaria al futur cap de govern que d’una vegada per totes es compleixi l’article primer de la constitució, que diu que Andorra és un estat democràtic, social i de dret. Aquests qualificatius no han de quedar només sobre el paper; els biaixos que hi ha per a burlar aquesta estructura democràtica són massa grans’, explica el periodista Àlvar Valls en l’entrevista amb VilaWeb TV inclosa en aquest programa. Valls tot just acaba de publicar el llibre ‘Andorra, entre l’anacronisme i la modernitat’, en què exposa alguns d’aquests biaixos, repassa la història d’Andorra i esbossa els envits de futur del petit estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any