‘Els laberints de la llibertat’, primera biografia de Ramon Trias Fargas

  • Escrita per Jordi Amat, ha obtingut el premi Gaziel · Miquel Roca i Artur Mas van presentar-la ahir dintre l'Any Ramon Trias Fargas, en ocasió del vintè aniversari de la seva mort

VilaWeb
Jordi Amat

És escriptor i filòleg. Format a la Unitat d'Estudis Biogràfics de la Universitat de Barcelona, ha traduït Josep Pla a l'espanyol i ha editat textos de Dionisio Ridruejo, Camilo José Cela i Francesc Candel. Des del 2004 és crític literari del Periódico de Catalunya. Ha escrit la crònica 'Las voces del diálogo' (Premi d'Assaig Casa de América, 2007) i les biografies del poeta Luis Cernuda (2002) i del polític Roc Boronat (2008, en col·laboració amb Betsabé García). Actualment prepara 'Com una pàtria. Vida i lluita de Josep Benet', projecte guardonat amb el premi Octavi Pellissa.

Redacció
25.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El retrat públic i privat del polític i economista Ramon Trias Fargas s’acaba d’editar, per primera vegada, sota el títol ‘Els laberints de la llibertat‘ (la Magrana), una biografia escrita per Jordi Amat i premiada amb el Gaziel de Biografies i Memòries. El llibre posa a col·lació un aspecte autobiogràfic inèdit: les cartes i dietaris de Trias, i reconstrueix, a partir de la seva figura, el període que va del franquisme als anys vuitanta.A ‘Els laberints de la llibertat’ Jordi Amat esbossa el paper de Ramon Trias Fargas en la redacció definitiva de l’Estatut de 1979 defensant el català i el concert econòmic. També hi exposa la seva obsessió per la denúncia del dèficit fiscal Catalunya-Espanya i les pugnes i tensions amb Jordi Pujol i Miquel Roca des de la fusió del seu partit, Esquerra Democràtica de Catalunya amb Convergència. De fet, una de les principals aportacions d’aquest llibre és que s’hi exposen obertament qüestions com la lluita pel poder, les estratègies personals per ser cap de llista o el preu que cal pagar pell fet de criticar els dirigents.

La presentació del llibre: primer acte de l’any Trias Fargas

Miquel Roca i Artur Mas van presentar el llibre ‘Els laberints de la llibertat’ al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. A l’acte, hi van assistir Pasqual Maragall, Felip Puig, Xavier Trias i Jordi Vilajoana. Aquest és el primer acte de l’any Ramon Trias que ha preparat la fundació CatDem en ocasió del vintè aniversari de la mort de Trias Fargas. L’autor de la biografia, Jordi Amat, coordinador de l’Any Trias Fargas, tindrà el suport d’una comissió formada per Macià Alavedra, Martín Aranburu, Francesc Cabana, Miquel Calsina, Agustí Colomines, Joan Guitart, Manel Martínez Bernabeu, Jaume Sobrequés, Josep Soler, Josep Termes i Jordi Vilajoana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any