Vaga contra la Llei d’educació i la política educativa de Maragall

  • CC OO situa el seguiment de la vaga en un 78 per cent i Interior en un 44 per cent · Manifestacions i concentracions a Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona i Tortosa · Els estudiants anti-Bolonya anuncien una vaga dijous vinent

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.03.2009 - 13:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats (USTEC-STS, CC OO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT) i el departament d’Educació discrepen sobre el seguiment de la vaga contra la llei d’educació. Segons CC OO un 78 per cent dels centres públics l’han secundat, mentre que Educació diu que només ho han fet el 44 per cent. La manifestació a Barcelona ha reunit deu mil persones. Els els estudiants anti-Bolonya s’hi han sumat i han anunciat una vaga universitària dijous vinent.Segons que ha fet públic CC OO, hi ha més seguiment a primària, amb un 83 per cent, que no pas a secundària, amb un 69 per cent. Per serveis territorials, el seguiment més alt s’ha donat al Baix Llobregat i Anoia, amb un 82 per cent, i el més baix a Lleida, amb un 73 per cent. A Barcelona comarques hi ha hagut un seguiment del 82 per cent; a Barcelona, del 75 per cent; a Girona, del 74 per cent; al Maresme-Vallès Oriental, del 76 per cent; a Tarragona, del 75 per cent; a les Terres de l’Ebre, del 78 per cent; i al Vallès Occidental, del 77 per cent.

Manifestacions i concentracions

A les 12 ha començat, a Barcelona, la manifestació convocada pels cinc sindicats (USTEC-STS, CC OO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT) que han cridat avui a fer vaga contra la llei d’educació de Catalunya (LEC). Ha sortit des de plaça Catalunya i arribarà fins a la de Sant Jaume.

La portaveu d’Ensenyament de CC OO, Montse Ros, ha desitjat que aquesta mostra de rebuig popular serveixi perquè el president Montilla cessi el conseller Maragall, informa l’ACN.

Objectius de la vaga

Rosa Canyadell, presidenta d’USTEC-STS, ha criticat l’actitud ‘tancada i gens negociadora del conseller Maragall.’ Canyadell ha dit a VilaWeb que la vaga d’avui no era sinó ‘la continuació de les mobilitzacions començades fa més d’un any contra la nova llei d’educació. Una llei que ja s’està debatent al parlament i que, segons el sindicat, ‘no resol cap dels problemes actuals de l’educació’, ans proposa mesures ‘que perjudiquen l’ensenyament públic i beneficien el privat’. El sindicat demana propostes efectives i necessàries: esponjar les aules, fer més centres i invertir més en l’ensenyament públic.

A més, els sindicats fa setmanes que denuncien que el conseller duu a terme algunes de les mesures previstes en la llei d’educació, quan encara no està aprovada i bona part de la comunitat educativa hi està en contra. La marxa enrere de Maragall en l’aplicació de l’increment voluntari d’hores lectives, un dels principals motius de la jornada de vaga, no ha aturat aquesta nova convocatòria. A banda de ser contraris a la desregulació horària, que només ha quedat ajornada, els sindicats demanen que la conselleria mantingui l’oferta pública d’ocupació pactada, que es cobreixin totes les baixes des del primer dia, que no es retallin les plantilles, que es posi fre a la massificació dels centres amb nous edificis i que compleixi els acords amb la comunitat educativa.

La presidenta d’USTEC-STS espera que el conseller d’Educació, Ernest Maragall, ‘prengui bona nota’ de la vaga, perquè ‘no pot ser que un conseller vulgui aplicar mesures que una gran part dels docents desaproven’. El conseller ha volgut expressar el seu ‘respecte pels mestres i professors que han fet vaga’. I, ha afegit, ‘pels que no han fet vaga, que en són moltíssims.’ El conseller també ha dit que estava preocupat pels alumnes que, com a conseqüència de la vaga, no havien tingut avui classes.

La FAPAC demana ‘un esforç de negociació’

Ara, per Walter García-Fontes, president de la Federació d’associacions de mares i pares d’alumnes de Catalunya (FAPAC), la vaga d’avui ‘és perfectament evitable’ i demana, en nom de la federació, ‘tant a la Conselleria d’Educació com als sindicats, un esforç de negociació i de pacte per a poder tirar endavant les reformes que necessita el sistema educatiu públic’.

Aquesta és la tercera vaga del sector de l’ensenyament, i la segona que té el suport dels cinc sindicats (CC OO i UGT no donaren suport a la del novembre de l’any passat). La primera gran manifestació contra la política educativa del govern va ser el 14 de febrer de 2008, i la segona el 13 de novembre.

STEPV dóna suport a la vaga

El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) s’ha sumat a la vaga, i ha enviat una representació a la manifestació de Barcelona.

Segons un comunicat, el sindicat valencià se suma a la vaga perquè ‘comparteix la valoració del sindicat USTEC-STS, pel qual la LEC no dóna resposta als problemes reals del sistema educatiu català: massificació de les aules, dèficit de construccions escolars, professorat insuficient per a l’escolarització actual i futura, organització del tractament de la diversitat, restriccions i arbitrarietats en l’adjudicació de les plantilles, gestió erràtica del departament, etc. A més, proposa mesures unilaterals que empitjoren sensiblement les condicions de feina dels professors i que són incompliments d’acords sindicals i de govern flagrants’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any