Antoni Castells: ‘No pot ser que el 9% del PIB català se’n vagi’

  • El conseller va parlar del model de finançament en una conferència al IEC

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
DATES INCÒMODES PER A FER CONFERÈNCIES

El conseller va explicar, abans de començar, que quan el IEC li havia proposat de fer la conferència, feia uns quants mesos, havia demanat d'ajornar-la perquè no coincidís amb la negociació del nou model de finançament. 'Vaig proposar aquesta data pensant-me que al gener ho tindríem tot resolt', va dir. Per aquest motiu no va voler donar detalls de l'estat de les negociacions i va vigilar a dir 'allò que ens podia ajudar' i a no dir 'allò que podia perjudicar la negociació'. Tampoc no va voler parlar de dates ni fixar nous terminis d'acord.

Redacció
30.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va dir ahir en una conferència a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) que Catalunya havia de poder decidir sobre els seus impostos, perquè ‘no pot ser que el 9% del PIB se’n vagi’. Sense donar detalls de les converses amb el govern espanyol, va dir: ‘Ara també hi ha en joc el pacte constitucional de fa trenta anys.’ I va reiterar que no acceptaria un mal acord (seguiu-ne la conferència íntegra en vídeo).

‘En la negociació hi ha més coses en joc que no pas el finançament’

‘Amb el finançament ens juguem el futur de l’autogovern, perquè el finançament és allò que millor mesura la salut de l’autogovern’, va dir el conseller. I va afegir: ‘Ara negociem un nou model de finançament i d’ací a poques setmanes hi haurà la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut. En aquestes qüestions, ens hi juguem si és possible de fer allò que volíem quan es va fer el pacte constitucional l’any 1978.’ Aquest pacte, va explicar, ‘volia establir una relació profunda entre l’autogovern de Catalunya i la democràcia a Espanya.’

‘El model actual és indiscutiblement injust’

Castells va prosseguir dient que Catalunya no tenia actualment prou autonomia tributària. I va repetir que el model actual era esgotat: ‘No s’acosta a cap model mínimament apropiat per a un govern que vol tenir autonomia i és dolent per al conjunt.’ Segons que va dir, si hi ha estat de les autonomies és perquè es va decidir que hi hagués autogovern i, per tant, calia adoptar un model de finançament conseqüent. ‘El models federals que hi ha pel món són molt més senzills, clars i efectius. És molt difícil d’explicar a ningú el model actual que tenim aquí’, va dir.

Quant a la solidaritat: ‘No és acceptable que Catalunya aporti més del 20% de recursos per sobre de la mitjana i que, un cop fet l’anivellament, rebi el 6% per sota de la mitjana.’ Cal, doncs, ‘un gran pacte per la solidaritat’, en el benentès que la solidaritat tan solament té sentit ‘si aquells qui la reben la reconeixen i aquells qui l’ofereixen l’accepten’. Ara, va dir lamentant-se’n, la primera d’aquestes condicions no es compleix.

‘Es dediquen a excitar els ànims contra Catalunya’

‘Les enquestes diuen que el 75% dels espanyols pensen que Catalunya és la comunitat més insolidària. Això vol dir que molt irresponsablement des de l’altra banda de la taula en la qual negociem es dediquen a excitar els ànims contra Catalunya.’ I va afegir: ‘Si no hi ha una percepció mínima de la realitat, és molt difícil de pactar.’

DATES INCÒMODES PER A FER CONFERÈNCIES

El conseller va explicar, abans de començar, que quan el IEC li havia proposat de fer la conferència, feia uns quants mesos, havia demanat d’ajornar-la perquè no coincidís amb la negociació del nou model de finançament. ‘Vaig proposar aquesta data pensant-me que al gener ho tindríem tot resolt’, va dir. Per aquest motiu no va voler donar detalls de l’estat de les negociacions i va vigilar a dir ‘allò que ens podia ajudar’ i a no dir ‘allò que podia perjudicar la negociació’. Tampoc no va voler parlar de dates ni fixar nous terminis d’acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any