V Trobada d’Estudiants dels Països Catalans a Atzeneta

  • S'allargarà fins diumenge

VilaWeb
Redacció
02.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Comença la V Trobada d’Estudiants dels Països Catalans, que enguany se celebra a Atzeneta (Alt Maestrat) fins diumenge i aplegarà joves d’arreu de les comarques compromesos a canviar el model educatiu del país. Per segon cop, la Trobada és organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que va ser creat fa dos anys arran de la fusió de les organitzacions estudiantils Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans.A través de xerrades, debats i tallers, la Trobada vol ser un espai de reflexió sobre la situació de l’ensenyament a casa nostra. Així, les activitats que ha organitzat el SEPC giren a l’entorn de cinc eixos reivindicatius d’un nou model educatiu: l’ensenyament públic, popular, català, antipatriarcal i de qualitat.

Les conferències d’inauguració se centren en l’educació pública, on membres dels moviments estudiantils de diferents països parlaran de la lluita arreu d’Europa en contra del procés de Bolonya. Tot seguit Jordi Juan, exmilitant de la CEPC i membre de Revolta Global, i Ramon Roy, membre del sindicat de treballadors de l’ensenyament USTEC donaran respostes al per què de l’ensenyament públic.

Demà es parlarà de la qualitat de l’ensenyament amb xerrades sobre la violència a les aules i el model educatiu de l’Europa neoliberal, i a continuació es faran dues ponències basades en l’eix popular: Oriol Piera, membre de l’Equip Català d’Ubuntu parlarà del programari lliure com a una opció de futur, i Mariona Ferrer, del Departament de Ciències Polítiques de la UPF ho farà sobre els models de participació estudiantil.

A la tarda se centrarà l’atenció en l’eix català i l’antipatriarcal. Membres de l’organització estudiantil de l’esquerra independentista basca i de l’assemblea de Maulets del Rosselló parlaran sobre iniciatives internacionals de recuperació de les llengües oprimides a les aules, i membres del col·lectiu Immi.cat explicaran el paper que té el català com a eina d’integració a l’escola. Per acabar, Arantxa Hernández, professora de filosofia a la Universitat de Saragossa, farà una reflexió sobre les desigualtats de gènere.

Paral·lelament als debats, cada nit hi ha programats concerts. Divendres actuarà Alimanya, grup de rock de Vilareal format el 2004, i Naia, grup emergent del País Valencià. Els grups convidats dissabte a la nit són Almorranes Garrapinyaes, grup de la Plana Baixa fundat el 2004; Lilit i Dionís, banda formada el 2006 a la Marina Alta; La Gossa Sorda i l’Orquestra Mitjanit.

Enllaços
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat Associacions i sindicats
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat Ensenyament

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any