Assemblea anual d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català

VilaWeb
Redacció
03.02.2008 - 00:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dilluns passat, dia 28 de gener, va tenir lloc l’Assemblea anual d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català a l’Institut d’Estudis Catalans, seu de l’entitat associada amfitriona d’enguany, la Fundació Mercè Rodoreda.
La Junta Directiva d’Espais Escrits va presentar la Memòria de l’exercici 2007 i el Pla de treball de 2008L’Assemblea va aprovar la proposta d’ordenació dels socis i les peticions d’ingrés de diverses entitats que treballen per la custòdia i divulgació del patrimoni literari català.

També es va aprovar el document d’adhesió al nou Pla de Museus del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació en el qual la xarxa Espais Escrits reivindica la presència del patrimoni literari català en aquest nou Pla i en fa una proposta de definició i ubicació.

Proposta d’Espai Escrits

Donada la recent presentació del desplegament de la Llei de museus 17/1990 de 2 de novembre que preveu l’ordenació del patrimoni museogràfic català, cal valorar un seguit de qüestions que permetin que el patrimoni literari quedi definit i ubicat dins el nou Pla de Museus de Catalunya aprovat per la Junta de Museus.

Segons el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya “aquesta eina ha de permetre la reorganització museística del país amb l’objectiu de millorar la qualitat dels centres i coordinar les polítiques dels museus nacionals amb les dels museus locals. En aquesta línea el Pla preveu redefinir les xarxes de museus nacionals sota criteris d’excel•lència, especialització i territorialitat, i potenciar el treball en microxarxes i xarxes territorials de proximitat, a banda de les dels museus nacionals”.

Per tant, Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català demana:

1. Formar part del nou Sistema del Museu de Societat ja que està definit en el Pla com un dels quatre museus nacionals i pretén englobar les ciències socials des d’una òptica pluridisciplinar al mateix temps que té la voluntat d’esdevenir una veritable àgora de la contemporaneïtat.

D’acord amb els objectius fundacionals d’Espais Escrits, creiem que el llegat dels autors de la literatura catalana ha de servir per a conservar la memòria, però la literatura, també, ha de permetre establir un diàleg amb les generacions actuals i futures.

2. Constituir la quarta xarxa del Sistema del Museu de Societat, és a dir: la xarxa de patrimoni literari.

El nou Pla de Museus de Catalunya no contempla l’existència d’aquesta quarta xarxa i deixa sense ubicar, una vegada més, el patrimoni literari. Espais Escrits és una associació sense afany de lucre, nascuda l’any 2005 i que en l’actualitat compta amb vint-i-quatre socis del territori lingüístic català www.espaisescrits.cat. L’experiència d’aquests dos anys i mig de vida ens ha demostrat amb escreix el buit institucional i legal que pateix el patrimoni literari i la necessitat evident de la creació de fòrums de debat, com bé ha quedat reflectit en les actes dels tres seminaris sobre Patrimoni Literari i Territori que coorganitzen la Institució de les Lletres Catalanes i Espais Escrits.

3. Poder participar i fer sentir la nostra veu en el debat que s’enceta sobre el Sistema del Museu de Societat de manera que la nostra experiència com a xarxa ajudi a definir els museus-secció, béns, paratges, etc… esmentats en aquest Sistema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any