El congrés espanyol aprova el cànon digital i tomba el .ct

  • L'executiu de Zapatero també aconsegueix d'aprovar la llei de pressupostos del 2008

VilaWeb
Redacció
21.12.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol va tombar ahir l’esmena que proposava d’eliminar el cànon digital inclòs a la llei d’impuls de la societat de la informació amb els vots del PSOE, CiU, IU i la Chunta Aragonesista. Solament ICV i el PP van votar en favor de l’esmena. ERC, el BNG i el PNB es van abstenir. CiU, IU, CHA, PNB, ERC i BNG van canviar el vot que havien fet divendres al senat, quan tots els grups llevat del PSOE van votar-hi favorablement.L’esmena considerava injust i discriminatori el cànon, que grava tots els aparells i sistemes d’emmagatzematge, reproducció o enregistrament digitals, i proposava d’eliminar-lo en el termini d’un any.

Jordi Vilajoana ha explicat a VilaWeb que CiU es va equivocar a la votació del senat, que en realitat havien volgut votar contra l’esmena.

Després de la votació al senat, la portaveu de Cultura del PP al Congrés, Beatriz Rodríguez, va dir que el vot del PP al senat havia estat un error i que es rectificaria al congrés. Però aquesta declaració va ser contradita l’endemà mateix pel representant senatorial del PP, que va dir que no havien fet cap error, ans havien defensat la posició de Mariano Rajoy contra el cànon digital. I abans-d’ahir Rajoy va confirmar que el seu grup votaria l’esmena presentada per l’Entesa.

Aprovació dels pressupostos

El congrés espanyol també va aixecar ahir el vet del senat a la llei de pressupostos del 2008. CiU i Esquerra van mantenir el vot contrari, però en canvi, el PSOE va aconseguir el suport d’Iniciativa per Catalunya, PNB, BNG, Nueva Canarias, la Chunta Aragonesista i d’un ex-diputat del PP. En total, els pressupostos van tenir 182 vots favorables, i 165 de contraris.

El domini .ct, tombat

El congrés també va tombar ahir una altra esmena de CiU, per la qual el govern espanyol havia de proposar que Catalunya tingués un domini territorial de primer nivell a internet, el .ct. L’esmena es va aprovar al senat després d’una votació confusa: els representants del PSOE, PSC, ERC i ICV hi van votar contra, però CiU, PP i PNB van votar-hi favorablement. Més tard, el PP va dir que s’havia equivocat i que havia volgut votar-hi contra, i que al congrés tombaria l’esmena.

La confusió al senat sorgí de l’aprovació de l’esmena en comissió. Quan el text va arribar al ple, el PSOE proposà d’eliminar l’esmena, amb aquesta fórmula: ‘Proposem de tornar al text anterior a la inclusió de l’esmena.’ Per tant, els qui volien oposar-se al domini .ct havien de votar ‘sí’ i els qui volien que l’esmena prosperés havien de votar ‘no’. El resultat fou que el PP va votar no, és a dir, contra la recuperació del text anterior i, per tant, en favor de l’esmena. Els diputats de l’Entesa (PSC, ERC i ICV), en canvi, van votar que sí. La ponent del PSOE, Lourdes Muñoz, va explicar a VilaWeb que el PSOE i el PSC mantindrien el vot contra l’esmena perquè el .ct aniria contra el .cat, encara en procés d’implantació, i seria perjudicial.

L’aprovació d’aquesta esmena no era una condició suficient per a l’aprovació del .ct, però era imprescindible. En tot cas, l’aprovació del .ct hauria tingut moltes implicacions, perquè, d’entrada, els dominis de dues lletres són reservats als estats. A més, l’aprovació del .ct hauria tingut conseqüències d’ordre estadístic, i a l’ONU, per exemple, la documentació de Catalunya aniria separada de la d’Espanya.

Enllaços
El Punt: La proposta del cànon enfronta consumidors, autors i polítics .
Arxiu de VilaWeb: El govern espanyol imposa un cànon de 3,15 euros per als reproductors d’mp3 i d’1,5 per als telèfons mòbils.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any