El moviment escolta fa cent anys

  • Escoltes catalans participen en l'aplec mundial que es fa aquests dies a Anglaterra

VilaWeb
Redacció
02.08.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests dies es commemora el centenari del moviment escolta, creat pel coronel britànic Robert Baden-Powell. La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, que agrupa vint mil joves i infants, participa aquests dies en la World Scout Jamboree, un aplec mundial d’escoltes que se celebra a Chelmsford, als afores de Londres. Els participants han creat un bloc on expliquen tot allò que passa en aquesta reunió, que aplega 40.000 persones, entre joves i caps de més de cent cinquanta països.Baden-Powell, fundador de l’escoltisme

L’escoltisme i el guiatge existeixen gràcies a Sir Robert Baden-Powell, un coronel anglès destinat a l’Àfrica del Sud el 1899. En esclatar la guerra dels bòers, va fer-se càrrec de la defensa de la ciutat de Makefing, fet que li va comportar una gran popularitat a Anglaterra. Baden-Powell va donar responsabilitats a nois de dotze i tretze anys en tasques auxiliars i, a partir d’aquesta experiència, va escriure el llibre Aids to Scouting (Ajudes a l’exploració). Arran de l’èxit obtingut va escriure’n un adreçat directament als joves, Scouting for boys (Escoltisme per a nois), on donava consells per a l’exploració del medi natural tot seguint unes normes. L’obra es considera la base del moviment escolta, i a partir d’aquí van començar a sorgir-ne grups. Tot i que inicialment l’escoltisme s’adreçava únicament a nois, el 1910 va crear el ‘guiatge’ per a les noies, les ‘girl-guides’.

Josep Maria Batista i Roca introduí l’escoltisme a Catalunya el 1927 amb l’objectiu de plantar cara a la política anticatalanista iniciada l’any 1923 per la dictadura de Primo de Rivera. Batista i Roca va iniciar el moviment a través del Centre Excursionista de Catalunya, d’on van sorgir els primers agrupaments escoltes.

Enllaços
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Esplais, casals i escoltes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any