S’ha mort l’advocat Agustí de Semir

  • Era un dels històrics de la lluita antifranquista

VilaWeb
Redacció
17.08.2006 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Agustí de Semir va néixer a Barcelona el 1918. Advocat com el seu pare, cristià, comunista, lluitador per les llibertats, va tenir un paper destacat a multitud d’iniciatives unitàries com l’Assemblea de Catalunya. Arran d’aquesta militància, fou empresonat el 1973 en la famosa ‘batuda dels 113’. La cerimònia de comiat s’ha fet aquesta tarda a la capella de l’hospital de Sant Rafael de Barcelona i després ha estat enterrat al cementiri del Poblenou.Perfil biogràfic

Agustí de Semir va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona de 1954 a 1958, quan el franquisme, obligat pel context internacional, es veié obligat a donar uns primers i tímids passos d’obertura.

Tornà a ser-ho, ja en democràcia, de 1979 a 1982 com a independent pel PSUC. El seu fill Vladimir, periodista científic, va seguir les seves passes i va ser regidor de Ciutat del Coneixement del mateix ajuntament.

Agustí de Semir fou també director general de Serveis Socials de la Generalitat restaurada i diputat provincial responsable de Sanitat. Des d’aquest càrrec impulsà la reforma de l’assistència psiquiàtrica, amb la creació de centres de dia i la modernització dels centres assistencials. Decebut de com s’havia dut a terme la transició, a partir dels vuitants es va allunyar del món de la política activa.

El seu despatx d’advocat fou sempre un despatx de client mitjà i que atenia també gent sense recursos, assenyalat en els últims anys del franquisme perquè acceptà la defensa d’amplis sectors de la classe obrera i molts processats antifranquistes.

Els últims anys havia rebut importants reconeixements, com l’atorgament de l’Ordre de Sant Ramon de Penyafort del Col.legi d’Advocats de Barcelona de 1992. El 1997 se li va fer un homenatge popular i el 2004 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Catalunya, juntament amb Gregorio López Raimundo i Maria Salvo, en representació de les persones que van lluitar contra la dictadura franquista per la recuperació de la democràcia. També el 2004, l’ajuntament de Barcelona li va concedir la Medalla d’Honor de la ciutat.

Enllaços
Cristianisme i Justícia: quadern Converses amb Agustí de Semir, de Jaume Botey (en pdf).
Vídeo: acte d’investidura com a doctor honoris causa a la UPC (en wmf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any