Opinió

 

1/88>

Vicent Partal

28.09.2007

Periodistes o delators

La polèmica sobre la manifestació antimonàrquica de Girona continua avui amb noves declaracions a l'Audiència espanyola. Hi declararà Enric Stern, acusat d'haver cremat el retrat dels reis d'Espanya i + també el fotògraf Jordi Ribot, que s'ha negat a delatar els manifestants lliurant les fotos que va fer als mossos. No caldria, sinó!

La simple citació informativa del fotògraf ha desencadenat tot de reaccions de protesta, entre les quals la del Col·legi de Periodistes, que ha fet públic un comunicat, o la dels professionals de la informació, que ahir feren una concentració a Girona. Ribot mereix tota la solidaritat i també l'agraïment de tots per la seua negativa a cedir les fotografies. No és raonable que els mossos o l'Audiència Nacional espanyola intenten de convertir en delator un periodista, que va acudir a la concentració a fer la seua feina i no la de la policia. El relat de com els mossos provaren de pressionar-lo resulta tan sorprenent com indignant i caldria que el conseller Saura aclarís dues coses: primera, si considera que actuar així és normal i, per tant, no dóna valor al secret professional ni a la condició professional de periodista; segona, si s'han reclamat imatges de vídeo o fotografies a més professionals. Costa de creure que aquest tracte s'haja reservat únicament a Ribot.

La gravetat dels fets és gran. En qualsevol país democràtic és inimaginable que la policia pressione un periodista per obtenir-ne fotografies que després serviran per inculpar els fotografiats. No és una qüestió menor, sinó un atac radical a la llibertat d'expressió i a la feina dels mitjans de comunicació. Si això fóra una pràctica habitual, si els periodistes esdevinguérem delators, no podríem fer la nostra feina perquè els manifestants, qualssevol, ens ho impedirien, i amb tota la raó. Que l'Audiència espanyola reclame les fotos, si és que la reclamació és cosa seua, és greu, però no sorprèn, tenint en compte la manera com aquest tribunal d'excepció conculca cada dia els drets civils dels ciutadans des de fa dècades. Però que les reclame la policia catalana, sí que és sorprenent i desconcertant, i requereix, sens dubte, que els seus màxims responsables proporcionen un aclariment públic dels fets.

Editorial