Opinió

 

1/88>

Vicent Partal

14.11.2006

Cara dura

Fa temps que dic que no he vist mai cap defensor del presumpte idioma 'valencià' defensar la seua (i supose que seria també meua) llengua en cap cas, si no és per provocar un conflicte amb el 'català'. Mai no he vist un blaver pujar a un taxi a València i plantar-se si no l'atenien en la llengua pròpia. No m'hauria d'haver estranyat, doncs, l'espectacle ridícul organitzat ahir a Brussel·les per la Generalitat Valenciana. Però he de reconèixer que hi ha ocasions que em superen, a mi i tot. La cara dura és tanta que sembla impossible.

Ahir va haver-hi una reunió de la Unió Europea en la qual intervingueren els consellers gallec i valencià del ram, entre molts més. El gallec ho va fer en la seua llengua, però el nostre conseller, Alejandro Font de Mora, va dir que era absurd que ell parlara en 'valencià' perquè els altres súbdits de la monarquia presents a la sala necessitarien traducció automàtica. Per tant, va usar l'espanyol i llestos, cosa no gens sorprenent, atesa la seua actuació idiomàtica de cada dia. Doncs, mira que bé! Per fer això no calia tot el canyaret que el govern valencià va organitzar exigint l'oficialitat del 'valencià' a les institucions europees i amenaçant amb una tronada, si el 'català' englobava els parlars del sud en l'oficialitat a la Unió.

Ja ho sé, que no hi ha cec pitjor que el que vol no veure-hi, però la comèdia és sensacional. Vinga manifestacions i actes, i vinga pàgines de diari i informatius de Canal9 exigint 'respecte' al 'valencià' a Europa, i quan van a Europa el respecte al 'valencià' és parlar en espanyol.
He mirat Canal9 per si deia res sobre la matèria, i no. Parlava d'uns vells apallissats, d'un juí per contagi de l'hepatitis C, d'un accident a Vinaròs, de la construcció d'un carretera entre Vilallonga i l'Orxa i (sorpresa!) de la indignació per la discriminació en què el govern espanyol té la 'Comunitat Valenciana' quant a pressupostos: discriminació que denuncia el PP perquè els del govern espanyol són del PSOE, no perquè siguen espanyols. Cosa que ja han deixat clara amb el numeret ridícul de Brussel·les.

Editorial