Opinió

 

1/88>

Vicent Partal

07.04.2006

Maghnia

Maghnia és una ciutat fronterera entre Algèria i el Marroc. A prop, s'hi dreça un campament subsaharià, on milers de ghanians, malinesos, senegalesos i nigerians viuen en la situació més precària possible, esperant el moment de poder saltar a Europa. Uns periodistes algerians han fet ara aquest impressionant reportatge fotogràfic de la vida d'aquesta gent a Maghnia. Acostumats a veure'ls arribar, vius o morts, amb pastera, crec que és molt il·lustratiu de saber en quines condicions malviuen abans d'intentar d'arribar a Europa.

A vegades sentim preguntes, retòriques, com ara: 'I per què venen, si és tan difícil?' La resposta és prou evident. L'home, o la dona, jove que ha de travessar mig Àfrica i després viure uns quants mesos en indrets tan terribles com Maghnia segurament que ja no té res a perdre. Fins i tot la vida difícil de qualsevol racó d'Europa li deu semblar un avenç respecte d'aquest desastre quotidià que ha esdevingut l'Àfrica.

Maghnia, en tot cas, és aquí a baix, a unes quantes hores de barca, i és també responsabilitat nostra. Jo, si més no, confesse que no puc mirar aquestes fotografies i oblidar-les així com així. Per més que els xicots de Maghnia em somriguen a través de l'objectiu del fotògraf...

Editorial